Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 11. 2018.

Plenković i Bulc o europskim projektima na području prometa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je posjet povjerenice Europske komisije za promet Violete Bulc

Uz predsjednika Vlade prisutne su bile državne tajnice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac i Maja Markovčić Kostelac te ravnatelj policije Nikola Milina.

Uvodno je predsjednik Vlade obavijestio povjerenicu Bulc o prioritetima Republike Hrvatske kod predsjedanja Vijećem EU 2020. godine te o konkretnim projektima iz sektora prometa.

Istaknuo je važnost uključivanja dionice Zagreb – Krapina – Pragersko u osnovnu prometnu mrežu EU-a kao poveznice mediteranskog i baltičko jadranskog koridora. Na taj način omogućit će se financiranje projekata bitnih za razvoj hrvatskih luka te cestovnog i željezničkog prometa, što će imat pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Razgovaralo se također o provedbi projekata financiranih iz fonda CEF (Connecting Europe Facility) i o regionalnoj prometnoj suradnji, tj. suradnji u Jugoistočnoj Europi.

Poseban naglasak stavljen je na povećanje sigurnosti u cestovnom prometu.

Na sastanku je dogovoreno da će se TEN-T dani, najveća konferencija na područja prometa u Uniji, održati u Hrvatskoj u prvoj polovici 2020. godine, tijekom predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.