Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 11. 2018.

Intenziviramo političku i gospodarsku suradnju s Kinom

Premijer Plenković primio je Sun Chunlan, potpredsjednicu kineskoga Državnog vijeća, i izaslanstvo u čijem je sastavu bio ministar obrazovanja Chen Baosheng, ministar sporta Gou Zhongwen, zamjenik tajnika Državnog vijeća Ding Xiangyang i zamjenik ministra zdravstva Zeng Yixin

Uvodno je potpredsjednica kineske Vlade zahvalila predsjedniku Vlade na nedavnom radnom posjetu Kini i susretu s kineskim premijerom Li Keqiangom, koji je podigao na novu razinu političku i gospodarsku suradnju Hrvatske i Kine i osnažio prijateljske odnose obiju zemalja.

Predsjednik Vlade je istaknuo važnost jačanja bilateralne suradnje, koja je dobila novi zamah nakon odabira kineske kompanije CRBC u projektu izgradnje Pelješkog mosta, kao i u nedavnom početku radova na gradnji vjetroparka Senj, u koji kineska kompanija Norinco ulaže 160 milijuna eura, što je najveća kineska investicija u Hrvatskoj.

Kina + 16 u Dubrovniku

Razgovaralo se o pripremama sastanka na vrhu Kine i 16 država srednje i istočne Europe (Kina+16), koji će se održati na proljeće u Dubrovniku, neposredno nakon bilateralnog posjeta kineskog premijera Hrvatskoj.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednica kineske Vlade Sun Chunlan založili su se za snažniju suradnju na području gospodarstva i trgovinske razmjene, koja danas predstavlja oko milijardu dolara.

U kontekstu nedavnog prvog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju na kojem je sudjelovao hrvatski predsjednik Vlade, i na kojem je kineski predsjednik Xi Jinping pozvao na veći uvoz u Kinu, poseban naglasak je stavljen na daljnji rast hrvatskog izvoza u Kinu te rast kineskih ulaganja u Hrvatskoj.

Pozitivnim su ocijenili veliki rast dolazaka kineskih turista u Hrvatskoj, kojih će ove godine biti oko 250 tisuća. Razgovaralo se također o nizu aktivnosti u 2019. kojima će se obilježiti godina kulture i turizma između Kine i Hrvatske.

Izrazili su zadovoljstvo dinamikom razvoja odnosa na području obrazovanja i zdravstva s obzirom na to da su potpisani Program suradnje na području obrazovanja za razdoblje 2018.–2022, kao i Plan suradnje u području zdravstva i medicine za razdoblje 2018.–2020.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su sudjelovali ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Teme