Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 25. 11. 2018.

Kad je već došlo do Brexita, neka bude uređen

Uoči posebnog sastanka Europskog vijeća o Članku 50. premijer Plenković izjavio je da taj sastanak predstavlja važnu točku u pregovorima o Brexitu

"Moj stav je vrlo jasan već nekoliko godina; šteta da je do ovog uopće došlo. Mislim da je to odluka koja će imati najviše negativnih posljedica po Ujedinjenu Kraljevinu, a nije dobra ni za Europsku uniju." Dodao je da proces, kad već postoji, treba biti uređen.

"Sporazum o povlačenju i politička deklaracija kao i aranžman koji je postignut oko pitanja Gibraltara i Sjeverne Irske, mislim da na najbolji mogući način u ovim okolnostima regulira sva ta osjetljiva pitanja", rekao je Plenković.

Na pitanje baca li španjolska intervencija sjenu na ukupni pregovarački proces, premijer je odgovorio da svaka država članica uvijek ima neke posebne interese. "Pitanje Gibraltara u odnosima Španjolske i Ujedinjene Kraljevine nije od jučer. Bitna stavka je pravna jasnoća nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine, a sve nejasnoće su otklonjene", zaključio je predsjednik Vlade.