Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 11. 2018.

Jačamo političke veze s Njemačkom i potičemo ulaganja njemačkih tvrtki

Premijer Plenković sudjelovao je u obliježavanju 15. obljetnice osnutka Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore, gdje je najavio da će se novim Akcijskim planom ojačati gospodarska suradnje dviju zemalja

Prije predsjednika Vlade prigodna obraćanja imali su i predsjednik Komore Ralf Blomberg i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Robert Klinke. Ocijenili su da je osnivanjem Njemačko-hrvatske industrijske komore u listopadu 2003. otvoreno novo poglavlje gospodarske suradnje dviju zemalja. Naglasili su da njemačko-hrvatski gospodarski odnosi predstavljaju posebno važan stup suradnje između Njemačke i Hrvatske.

Njemačka je prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske

Čestitajući Komori na 15. obljetnici premijer Andrej Plenković istaknuo je, među ostalim, kako je Njemačka prvi vanjskotrgovinski partner Hrvatske, a brojni hrvatski izvoznici pokazuju velik interes za poslovanje i prisutnost na njemačkom tržištu, koje im je i dalje najpoželjnija destinacija.

Rekao je i kako je pitanje koje je izrazito važno - pitanje povjerenja i partnerstva između Hrvatske i Njemačke.

"Dobro je da podržavamo svoje gospodarstvo, da potičemo sve one koji proizvode i u stanju su konkurirati svim pritiscima snažne tržišne utakmice na europskom i globalnom tržištu, ali ključno je i razvijati partnerstvo i povjerenje s onima koji su nam bliski", istaknuo je.

Činjenica je, kako je rekao, da Hrvatska i Njemačka jedna drugu dobro poznaju. Hrvatsku je u prvih deset mjeseci ove godine posjetilo 2,8 milijuna Nijemaca, što je pet posto više nego lani, a u proteklih 25 godina profitirali smo, kako je naveo, od 3,2 milijarde eura njemačkog ulaganja u Hrvatsku.

"To je okvir koji je izrazito poticajan i koji je primjer za odnose s drugim zemljama", ocijenio je Plenković.

Akcijskim planom osnažit ćemo suradnju s Njemačkom

Naglasio je ambiciju jačanja suradnje s Njemačkom kroz skoro usvajanje akcijskog plana o jačanju političkih i gospodarskih odnosa kroz koji se žele privući daljnja ulaganja njemačkih tvrtki u Hrvatskoj.

Plenković je istaknuo kako je zadaća Vlade kreirati povoljnije poslovno ozračje, dodavši da je u protekle dvije godine u ekonomskom pogledu postojao jedan vrlo jednostavan okvir – realizirati ambicije iz trokuta koji se sastojao od fiskalne konsolidacije, provedbe strukturnih reformi i privlačenja investicija.

"Nakon dugo godina rezultate fiskalne konsolidacije vidimo svi - građani, poduzetnici, naši partneri, međunarodne organizacije, financijske institucije, agencije za kreditni rejting – svi oni koji gledaju na Hrvatsku. S fiskalnom konsolidacijom smo poslali poruku da smo Vlada koja realno planira, ono što isplanira ispuni, a ujedno smo, s obzirom na gospodarski rast i prihodovnu stranu proračuna, uz rasterećenje od 6,5 milijardi kuna za hrvatske poduzetnike i građane, uz rasterećenje od 2,5 milijarde kuna u svrhu administrativnog rasterećenja za bolje poslovno ozračje, uspjeli lanjsku godinu završiti u suficitu od skoro 3,2 milijardi kuna", rekao je Plenković.

Istaknuo je i važnost obrazovanja kaoo jednu od ključnih vladinih reformi. Bez kvalitetne reforme obrazovanja i povezivanja obrazovnog sustava sa potrebama tržišta rada teško je uhvatiti korak sa najboljima i biti konkurentan, rekao je Plenković.