Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 12. 2018.

Hrvatska i Rumunjska imaju visok stupanj razumijevanja o regiji

Uoči sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je rumunjsku premijerku Vasilicu Vioricu Dăncilu

Nakon razgovora istaknuli su jačanje suradnje u okviru tročlanog predsjedanja Europskom unijom, ocijenivši da dvije zemlje dijele brojne zajedničke interese, osobito u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a i ulasku u schengenski prostor.

Predsjednik Vlade uvodno je zahvalio rumunjskoj premijerki Dancili na današnjem posjetu Zagrebu rekavši kako je riječ o drugom zajedničkom bilateralnom susretu proteklih sedam mjeseci nakon premijerov posjeta Bukureštu u svibnju. Njezin dolazak ocijenio je signalom prijateljstva, poštovanja i želje za još jačom bilateralnom suradnjom, koja se protekle dvije godine izrazito intenzivirala.

Usvojili smo zajednički program predsjedanja Vijećem EU-a i usuglasili prioritete

"Na planu suradnje u okviru trija predsjedništava, Rumunjska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije od 1. siječnja, potom slijedi Finska pa Hrvatska, proteklih smo dana usvojili zajednički program triju predsjedništva i usuglasili prioritete za sljedećih osamnaest mjeseci", rekao je premijer Plenković.

Predsjednik hrvatske Vlade iskazao je zadovoljstvo zajedničkom suradnjom na jačanju strategije Europske unije za Dunavsku regiju, kojom sada predsjedava Rumunjska, a Hrvatska će predsjedavati 2020. godine, kao i razvojem dobre suradnje i u okviru Inicijative tri mora.

"Hrvatska i Rumunjska poboljšale su trgovinsku razmjenu između 2016. i 2017. godine na gotovo 30 posto”, naglasio je Plenković dodavši da se trend nastavlja te očekuje da će dosegnuti 375 milijuna eura u ovoj godini.

Premijer je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatsku posjetilo više do 100.000 rumunjskih turista, naglasivši da se suradnja između gospodarskih subjekata dviju zemalja unaprjeđuje.

Uzajamna potpora ulasku schengenski prostor

"Želimo da na bilateralnom i multilateralnom planu, a osobito sada za vrijeme predsjedanja Europskom unijom podupiremo jedni druge u ostvarenju jednog od naših najbližih neposrednih ciljeva tijekom integracija, a to je članstvo u schengenskom prostoru", istaknuo je premijer Plenković.

Predsjednik Vlade kazao je da su se u razgovoru dotakli pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, gdje i Rumunjska i Hrvatska imaju snažan interes da uz veća izdvajanja sredstava za vanjsku razvojnu i sigurnosnu dimenziju, budu i dalje alocirana dovoljna sredstva za područje kohezijske politike.

"Nama je, kao najmlađoj članici, posebno važno da smanjujemo nejednakosti u razvoju u svim dijelovima Hrvatske" naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade Plenković zaključio je da je s rumunjskom premijerkom postigao visok stupanj razumijevanja u pitanjima koja se tiču odnosa u regiji poručivši kako očekuje daljnju dinamiku zajedničkih odnosa na bilateralnom i multilateralnom planu.

Trio Rumunjska – Finska – Hrvatska

Predsjednica rumunjske Vlade Vasilica-Viorica Dăncila istaknula je da su, osim bilateralnih odnosa, razgovarali o svim aktualnim temama, poput Brexita, graničnih pitanja, inicijativi Triju mora te Strategiji EU o Dunavskoj regiji kojom trenutačno predsjeda Rumunjska, a Hrvatska preuzima u listopadu 2019. godine.

Također, razgovaralo se, kazala je rumunjska premijerka, o suradnji unutar europskih institucija, odnosno o suradnji koja se odnosi na trio Rumunjska, Finska i Hrvatska, koji će od siječnja 2019. do lipnja 2020. predsjedati Europskom unijom.

Kvalitetna sektorska suradnja

Premijerka Dăncila istaknula je da su se bilateralni odnosi između Rumunjske i Hrvatske dodatno poboljšali nakon posjeta hrvatskog premijera Plenkovića Rumunjskoj te je posebno pohvalila suradnju među ministarstvima.

"Imali smo kvalitetnu i dobru suradnju među sektorima, niz ministara moje vlade i ministara Vlade premijera Plenkovića međusobno su se susreli i dogovorili zajedničke odnose, poslove i suradnju", kazala je Vasilica-Viorica Dăncila.

Zahvalila je predsjedniku hrvatske Vlade na srdačnoj dobrodošlici i kvalitetnom razgovoru te najavila svoje sudjelovanje na otvaranju susreta na vrhu kojim se privodi kraju hrvatsko predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom.