Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 20. 11. 2013.

Rasprava o Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU

Zastupnik Plenković rekao je da je proizvodnja hrane od strateške važnosti za cijelu Europu. Za poljoprivredu se dosada predviđalo oko 40% sredstava proračuna EU, a ona je generirala 6% BDP-a EU

Govoreći o paketu za reformu Zajedničke poljoprivredne politike, Plenković je naglasio da novi financijski okvir za razdoblje 2014-2020. za poljoprivredu i ruralni razvoj iznosi oko 370 milijardi eura.

Istaknuo je kako je za mjere ruralnog razvoja u Hrvatskoj u tom razdoblju namijenjeno oko 330 milijuna eura godišnje. Riječ je o novom način pristupanja ruralnom razvoju i poljoprivredi, s naglaskom na ekološku poljoprivredu male i srednje razine koja je povezana s turizmom i rekreacijom. Posebno je važno što se novim paketom pomažu mladi poljoprivrednici, tj. ljudi koji su mlađi od 42 godine.

Plenković smatra kako će reformirana Zajednička poljoprivredna politika pružiti solidnu institucionalnu i financijsku osnovu upravo za nužnu podršku hrvatskim ruralnim područjima i za povećanje financijskih sredstava za ruralni razvoj. Ova europska politika nudi podršku organizacijama koje djeluju odozgo prema gore, kao i više transparentnosti i predvidljivosti u vezi sa subvencijama.