Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 13. 12. 2018.

BiH nema većeg zagovaratelja svojega europskog puta od Hrvatske

Premijer Plenković boravi danas i sutra u Bruxellesu, gdje će sudjelovati na sastanku na vrhu Europske pučke stranke i sastancima na vrhu Europskoga vijeća

U izjavi medijima Plenković je naglasio da je za Hrvatsku posebno bitna tema orijentacijska rasprava o Višegodišnjem financijskom okviru.

"Nastavno na nedavno održan sastanak prijatelja kohezijske politike, dakle politike ravnomjernog regionalnog razvoja, koji smo imali u Bratislavi, Hrvatska će i ovdje objasniti ono što je nama važno - novi globalni prioriteti za politiku vanjske i unutarnje sigurnosti, pitanje migracija, borba protiv terorizma, klimatske promjene, sve ono što se odnosi na razvojnu politiku. Ali, isto tako zadržavanje tradicionalnih politika, pogotovo za novu članicu poput nas. Ona se odnosi na kohezijsku i poljoprivrednu politiku", pojasnio je.

O Brexitu

Dodao je da je potrebno pronaći dobar balans kako bi se kroz dva financijska okvira uspjelo podignuti one dijelove Hrvatske koji su manje razvijeni na prosječnu razinu u Europskoj uniji.

Vezano za Brexit, istaknuo je da je britanska premijerka Theresa May jučer dobila potporu u svom Klubu, no cijela je scena oslabljena u smislu da sa sigurnošću može ići po većinski glas za Ugovor o povlačenju koji je na stolu.

"Smatramo da je Ugovor o povlačenju kvalitetan, na njemu se puno radilo te su pokriveni svi bitni aspekti politika. Politička deklaracija daje svojevrsni okvir i hodogram razvoja budućih odnosa. Sada treba učiniti mnogo političkog napora da se to i postigne. Ukoliko do toga ne dođe, postoji uvijek šansa da Ujedinjena Kraljevina zatraži produljenje, dakle da ne bude 'hard' Brexita 30. ožujka. A nakon toga vidjet ćemo kako će se odvijati pregovori", ocijenio je.

Ponovio je da zbog nepotrebnog i lošeg referenduma, diplomacijske i u mnogim aspektima lažne kampanje, sada cijela Europa ima probleme.

Hrvatska na svaki način pomaže europski put BiH

Upitan za temu o Bosni i Hercegovini na večerašnjoj radnoj večeri Europskoga vijeća, premijer Plenković ponovio je da od Hrvatske nema većeg zagovaratelja europskog puta Bosne i Hercegovine. Dodao je da će Hrvatska i dalje nastojati na svaki način pomagati europski put BiH te podupirati europske reforme.

"Nema toga što Hrvatska neće napraviti, bilo da radi s razine Vlade, bilo s razine diplomacije ili zastupnika u Europskom parlamentu. Jako ćete se dobro sjetiti tko su bili glavni zagovaratelji BiH kada je trebalo podnijeti zahtjev za članstvo u Europskoj uniji", rekao je.

Naglasio je da je razgovarao s akterima sporazuma u Daytonu i da nikome nije palo na pamet, ni u teoriji, a kamoli u zamisli, da se događa da jednom narodu pripadnici drugog naroda biraju predstavnike.

"Naš je stav principijelan. Za zdravo funkcioniranje BiH, njenih institucija, ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda – a osobito hrvatskog koji je najmalobrojniji – nije dobro da imamo tu situaciju. Ako su Hrvati u BiH većinski nezadovoljni takvim scenarijem, onda to nije dobro. Govorit ću da Europska unija mora pomoći strankama i institucijama u BiH kako bi se pristupilo provedbi presude Ustavnog suda i promjeni Izbornog zakona. Ovako se može nedogled ići, ovdje će biti sve više nezadovoljstva, a tamo će se netko praviti nevješt da je to normalno. A nije", kazao je Plenković.

Upitan za aferu SMS, premijer Plenković je kazao da je vidio vijest da je g. Vlado Galić dao ostavku na mjesto savjetnika predsjednice Republike.

"Ne znam ništa o tome, osim onoga što je objavljeno. Imat ćemo u ponedjeljak sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost te ću više znati o toj temi. Cijela ta afera nije dobra, iza toga stojim i treba je rasvijetliti do kraja", rekao je.

Ili onako kako je dogovoreno – ili će se natječaj za F-16 poništiti

Što se tiče kupnje izraelskih borbenih zrakoplova F-16, predsjednik Vlade je ponovio da je hrvatska strana u potpunosti mirna.

"Prije donošenja konačne odluke, poslali smo posebno izaslanstvo u Izrael i SAD. Kao odgovoran predsjednik Vlade, želio sam biti potpuno siguran da nema nikakvih zapreka. Prema onome što je tada prezentirano i meni i ostalim članovima Vlade, nema nijednog elementa koji bi u tom trenutku bio sporan. Da smo mogli prepoznati da postoji problem, sigurno bismo još radili na tome da dobijemo prava jamstva. Stav je vrlo jasan – kupit ćemo ono što je Radna skupina koja je obrađivala ponude predložila Vladi u najboljoj ponudi", naglasio je.

Napomenuo je da ne dolaze u obzir bilo kakve modifikacije koje bi dovodile do toga da odabrani proizvod bude drukčiji, cjenovno različit.

"Nema dileme – ili onako kako jest, ili će se natječaj poništiti. Ono što je odlučeno, mora se poštovati", zaključio je Plenković.