Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beč | 17. 12. 2018.

Vlada će nizom projekata nastaviti podupirati zajednicu Hrvata u Austriji

Premijer Plenković, koji boravi u Beču na sastanku šefova država i vlada Afrike i Europske unije, sastao se u Hrvatskom centru s predstavnicima hrvatskih i gradišćansko-hrvatskih udruga u Austriji

Brojne udruge hrvatske manjine u Beču i gradišćanskih Hrvata predane su očuvanju hrvatskoga jezika i kulture

Predsjednik Vlade Plenković naglasio je važnost brige za sve Hrvate u svijetu, a osobito ondje gdje su autohtona manjina, kao što je to slučaj u Austriji.

"Austrija je jedna od glavnih država za hrvatsku trgovinsku razmjenu i investicije. To je zemlja koja je pomogla Hrvatskoj u Domovinskom ratu, u čemu ste i vi imali ulogu podrške i istinskoga razumijevanja za sve što se događalo u domovini", kazao je premijer Plenković austrijskim Hrvatima.

Podsjetio je na novi Zakon o državljanstvu koji je Vlada poslala u Sabor i koji će Hrvatima izvan domovine omogućiti lakše stjecanje državljanstva.

"Bitno nam je da povezujemo Hrvate izvan domovine s onim što se zbiva u Hrvatskoj, da ste upoznati i da participirate u izborima", rekao je premijer Plenković.

"Drago nam je da tako dajete doprinos ukupnom jačanju odnosa Hrvatske i Austrije, ali i vašem osjećaju obaveze koje imate kao hrvatski državljani. Stoga ćemo kao Vlada nastaviti podupirati vaše projekte", kazao je predsjednik Vlade Plenković.

Kustos Hrvatskoga centra u Beču Petar Tyran uručio je premijeru pozivnicu za Hrvatski bal, najvažniju društvenu manifestaciju Hrvata u Beču,  koji će se u siječnju po 72. put održati u organizaciji Hrvatskog centra.