Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Beč | 18. 12. 2018.

Sastanak s afričkim zemljama prilika je i za promoviranje hrvatskih tvrtki

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas boravi u Beču, gdje su se okupili šefovi država i vlada Afrike i Europske unije

U izjavi medijima uoči sastanka i foruma na visokoj razini premijer Plenković rekao je da je to dobra prigoda za razgovor o brojnim temama koje povezuju dva kontinenta, prije svega o trgovini, investicijama, o razvojnoj pomoći, o zajedničkim projektima za zapošljavanje i digitalizaciju te o zajedničkim naporima da se afričke države ojačaju, stabiliziraju, da se spriječe krize i slabosti institucija i time preveniraju migracije.

"Mislim da ovakav skup, gdje se govori o jačanju gospodarstva, moramo iskoristiti kako bismo promovirali i gospodarske odnose s Afrikom. Oni nisu preveliki u smislu razmjene, ali su aktivni tamo gdje imamo veleposlanstva: u Maroku, Alžiru, Egiptu, Južnoj Africi", dodao je premijer Plenković, izrazivši nadu da će se ovdje otvoriti nove poslovne prilike za kompanije poput Končara, koja ima veliko iskustvo s poslovanjem u desetak afričkih država.

Na summit u Beču doputivali su također predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Končara, Altproa, B.I.D.-a i Grupe Velox.