Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 3. 1. 2019.

Nastavljamo s reformama, u 2019. cilj je dosegnuti investicijski rejting

Nakon što je usvojen 3. Plan administrativnog rasterećenja gospodarstva, premijer Plenković najavio je u intervjuu za HTV nastavak politike fiskalne konsolidacije, što je snažna poruka investitorima o stabilnoj poslovnoj okolini u Hrvatskoj

Na pitanje o kritikama o izostanku reformi premijer Plenković je odgovorio da su u samo petnaestak dana u Hrvatskom saboru na dnevnome redu bile reforma državnog inspektorata, treća faza porezne reforme, mirovinska reforma, zakon o brdsko-planinskim područjima i zakon o minimalnoj plaći, kao i druge mjere.

U 2019. nastavak reformi pravosudnog i zdravstvenog sustava uz racionalizirani i digitalizirani aparat

Za ovu godinu najavio je nastavak reforme pravosudnog sustava te dodao kako će u javno savjetovanje ići novi Ovršni zakon, promjena Zakona o kaznenom postupku Zakona o parničnom postupku.

"Prošle godine promijenili smo šest zakona o pravosuđu, a ove godine ćemo promijeniti još niz njih. To je stožerni segment kojim pokazujemo kredibilnost sustava i jačamo pravu sigurnosti”, naglasio je.

Najavio je i nastavak reforme zdravstvenog sustava, kojem je poreznom reformom financijski omogućeno novih 1,3 milijardu kuna direktnih prihoda zdravstvu za posebno skupe lijekove, integraciju bolnica i dostupnost zdravstvenih usluga.

"Tome treba dodati cijeli segment državne uprave, ne samo spajanja ureda uprave državne županija sa županijama, gdje ćemo jačati županije, nego cijeli proces digitalizacije i usluga e-građanin", kazao je Plenković.

Do kraja ove godine želimo dosegnuti investicijski rejting

"Mi smo ove godine integrirali Agenciju za investicije i konkurentnost u Ministarstvu gospodarstva i moja je ambicija da osnažimo Ministarstvo gospodarstva koje mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu", kazao je Plenković i dodao da ulaganja trebaju biti kvalitetnije organizirana kako bi potaknuli ulagače da investiraju u Hrvatsku.

Pojasnio je kako će se ulaganjima od milijardu eura prošle godine u turizam, pribrojiti do kraja ove godine još milijardu eura drugih investicija zajedno.

Najavio je i nastavak ulaganja u Zračnu luku Dubrovnik, Luku Rijeka, Centar Ericson Tesla u Osijeku, vjetroelektrane u Senju, Istarski ipsilon, kao i ciklus investicija u HEP-u te nastojanja da se dovrši koridor VC kroz Baranju i projekt Pelješkog mosta.

"Želimo privući i druge investicije, ali trebamo nastaviti poboljšavati kreditni rejting, bolju apsorpciju europskih fondova, legitimitet pravnog i poreznog okvira", kazao je Plenković.

"Do kraja ove godine želimo doseći investicijski rejting, što bi bila još jedna potvrda naše fiskalne konsolidacije i snažna poruka potencijalnim investitorima da mogu očekivati predvidljivu i stabilnu poslovnu okolinu u RH", istaknuo je.

Ako ne budemo mogli dobiti ono što smo odabrali, Vlada će poništiti natječaj o avionima F-16

Premijer je ponovio da će Vlada vrlo vjerojatno odustati od kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano.

"Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju", rekao je.

Dodao je da se trenutačno čeka očitovanje Izraela.

"Kada se dobije to očitovanje, kada još jednom provjerimo stanje sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će Vlada poništiti tu odluku o odabiru. S obzirom da smo odabrali jedno, a da bismo u konačnici mogli dobiti nešto drugo, nemamo nikakvu dilemu da bi Vlada trebala tu odluku u tom trenutku poništiti, a nakon toga ćemo vidjeti što će biti dalje", zaključio je Plenković.

Uljanik i 3. maj imaju budućnost

Predsjednik Vlade istaknuo je da Uljanik i 3. maj imaju budućnost, poručivši da postoje zainteresirani i ozbiljni strateški partneri te da Vlada želi partnera koji će doći sa sredstvima i planom.

Istaknuo je da Ministarstvo gospodarstva mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu.

Svi povezani s aferom SMS moraju odgovarati

Za aferu SMS rekao je da je riječ o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore navodne korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika i dužnosnika Vlade koje su puštene u eter, kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza.

Naglasio je kako nadležne institucije trebaju rasvijetilili aferu do kraja, a svi povezani s aferom moraju odgovarati.

Završno, poručio je i da u nadolazećoj godini očekuje nastavak dobre suradnje s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.