Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 20. 11. 2013.

Rasprava o Europskom obrambenom sektoru

Plenković je kazao da daljnje snaženje Europske obrambene politike jača vjerodostojnost Europske unije kao globalnog aktera

Plenković je ocijenio kako je prihvaćanje izvješća izvjestiteljice Koppe o provedbi Europske sigurnosne i obrambene politike i izvjestitelja Gahlera o Europskoj obrambenoj tehnološkoj i industrijskoj bazi odlična priprema za sastanak Europskog vijeća koji će biti posvećen obrani.

Založio se za izradu Bijele knjige o europskoj obrani kao nastavku Europske sigurnosne strategije, ali i adekvatnoj zastupljenosti europske dimenzije u nacionalnim sigurnosnim i obrambenim strategijama. Legitimaciju snažnog međunarodnog položaja Europske unije potvrđuje činjenica da je tijekom zadnjih petnaestak godina realizirano tridesetak različitih misija u okviru Europske sigurnosne i obrambene politike.

Plenković je dodao da su ekonomska kriza i proračunska ograničenja država članica dovele do situacije da obrambeni proračuni članica iznose zajedno oko 194 milijarde eura u odnosu na nekadašnjih 251 milijardu. Uz takav proračun i ukupno 1.6 milijuna vojnika u 28 država članica EU ima sposobnost da bude strateški globalni akter. Podsjetio je  da vojna industrija direktno čini 400 000 radnih mjesta, a još 900 000 ljudi zaposleno je u vezanim djelatnostima što potvrđuje veliki gospodarski potencijal obrambenog sektora za članice Europske unije.

Zaključio je da bi se nastavkom harmonizacije proizvodnje i  upravljanja obrambenom industrijom mogla dodatno ojačati i strateška autonomija Europske unije kad je riječ o vojnim sposobnostima.