Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 1. 2019.

Grmojine optužbe za »veleizdaju« nedopustive su klevetničke uvrede

Premijer Plenković dao je izjavu za medije nakon što je Nikola Grmoja optužio Vladu da veleizdajnički i sustavno radi u interesu Srbije, a potom i njega osobno za pokušaj napada u Saboru

"Na raspravama o izvješćima Europskog vijeća dio saborskih zastupnika, a tu prednjače oni MOST-ovi, unose govor mržnje i teme koje nisu povezane s njima. Danas je zastupnik Grmoja iznio najteže klevetničke optužbe na račun potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih poslova Marije Pejćinović Burić, a potom i mene kao predsjednika Vlade, praktično za veleizdaju. Kad netko ustvrdi da sustavno radite za interese druge države, u ovom slučaju Srbije, to je nedopustivo", poručio je Plenković.

Prijeđena je granica

Naglasio je da je krenuo prema Grmoji kako bi ga upitao na koga je on to točno mislio da je veleizdajnik, ali da je on izašao iz sabornice:

"Otprije svjedočimo brojnim uvredama, difamacijama i klevetama, osobito od nekoliko zastupnika Mosta, no kada se optuži Vlada RH za rad u interesu druge države, za veleizdaju, onda je prijeđena granica onog što je normalno u Hrvatskom saboru i onog što se može nazvati stav ili političko mišljenje. To je previše - i zato sam mu i rekao da su ti komentari jadni", kazao je.

Grmoja pokreće spiralu govora mržnje

Dobro je da imamo i dinamičnije i živahnije tonove, dodao je Plenković, ali ovakve vrste klevetničkih izjava ne mogu proći.

"Neću dopustiti da netko - uz sve ovo što radimo u interesu RH i hrvatskog naroda, i u interesu suživota u Hrvatskoj - pokreće spiralu govora mržnje. A da pritom mene, koji činim sve kako bih smirio tenzije, optuži za veleizdaju, to ne dolazi u obzir. To je to, to vam je Most, vidite i sami tko su i što su", rekao je Plenković.

Teme