Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Davos | 24. 1. 2019.

Četvrta industrijska revolucija u žiži Svjetskoga gospodarskog foruma

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održat će u Davosu će brojne bilateralne sastanke s gospodarstvenicima koji žele izvidjeti mogu li povećati prisutnosti svojih kompanija u Hrvatskoj

U izjavi medijima premijer Plenković naglasio je da je četvrta industrijska revolucija proces u koji se svi trebaju pravodobno uključiti kako bi osigurali razvoj i konkurentnost na globalnom tržištu, kako bi razvojem tehnologije pridonijeli reformama na nacionalnoj razini, potaknuli inovacije i uključili se u globalnu utakmicu unatoč svim izazovima koji danas opterećuju svjetski poredak.

Premijer Plenković sudjelovao je danas u dva panela. Prvi, na temu globalizacije, bavio se aktualnim pitanjima, od gospodarstva, trgovinskih ratova, klimatskih promjena, sigurnosnih tema do upravljanja na globalnoj razini. Drugi panel odnosio se na Europu, odnosno temeljne izazove uoči europskih izbora – dovršetak Brexita, sigurnost, migracije, višegodišnji proračun te brže smanjivanje nejednakosti među državama Europske unije.

Bilateralni sastanci s globalnim tvrtkama

Osim što je sudjelovao u raspravama, premijer Plenković održat će danas i sutra brojne bilateralne sastanke s nizom gospodarstvenika koji žele vidjeti kako mogu povećati prisutnosti svojih kompanija u Hrvatskoj.

Što se tiče konkretnih rezultata takvih sastanaka, premijer Plenković podsjetio je da je nakon lanjskog sastanka u Davosu s predsjednikom zdravstvene korporacije F. Hoffmann – LaRoche ta kompanija pomogla da se kroz kliničko ispitivanje njihovoga lijeka 12 oboljelih od spinalne mišićne atrofije trenutno u Hrvatskoj liječi besplatno.

Također, naveo je i odlične rezultate od prošlogodišnjih sastanaka s predstavnicima tvrtke Booking.com i grupacije Lukšić, koji su se ove godine potvrdili u nikad boljoj turističkoj sezoni te sjajnoj suradnji Državne škole za javnu upravu s Harvard Kennedy School of Govrenment i obitelji Lukšić, koja je u cijelosti financirala program koji se bavi digitalizacijom javnih usluga u sektoru zdravstva.

Uz La Roche, interes za kontaktom iskazali su između ostalih i Google, zatim Coca-Cola, Mastercard, Marriott hotelski lanac, investitori iz Abu Dhabija, a predsjednik Vlade sastat će se i s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom te novom predsjednicom CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je naslijedila Angelu Merkel i predsjednicima vlada BiH i Irske te predsjednikom Švicarske Konfederacije.

„Uvijek je dobro izdvojiti 30-ak sati za prikupljanje nekih novih ideja jer ovdje ipak dolaze svi oni koji utječu na globalne procese u mjeri koja se rijetko gdje može doživjeti na ovako sintetiziran način“, poručio je premijer Plenković.

Vlada čvrsto stoji u obrani integriteta ministra Tolušića

Odgovarajući na novinarska pitanja o aktualnim temama, ponovno se osvrnuo na pokušaj kompromitacije potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića putem krivotvorenih fotografija.

Podsjetio je da je kompromitirajuće fotografije dobio tjednik Nacional, a kasnije i SOA, koja je provjerila njihovu autentičnost, što je i njena zadaća - da štiti institucije Republike Hrvatske.

„Potpredsjednik Vlade je dio Vlade, a Vlada je institucija Republike Hrvatske. Da se to nije provjerilo, a da netko drugi sa svojim tehničkim sposobnostima nije mogao utvrditi je li to laž ili istina, pa da se izašlo u javnost s tim da je to istina, što bi onda govorili svi ovi koji danas misle da je to nekakav Vladin PR? Vjerojatno bi odmah tražili ostavku cijele Vlade i rekli da je to skandal najvećih razmjera“, ustvrdio je.

„Sada kada je služba napravila posao na razini koja je odlična, dakle prevenirala je jednu izmišljenu krizu, i kada je tjednik Nacional to kontekstualizirano opisao, onda je to problem. Ti ljudi, a bave se sigurnošću, lakonski komentiraju stvari o kojima očito nisu do kraja upoznati. Otklanjam i odbacujem svaku zaista banalnu tezu da bi to netko sam sebi radio, mislim na Vladu, stranku ili bilo koga“, poručio je Plenković, naglasivši da Vlada čvrsto stoji u obrani integriteta svog ministra.

Upitao je kako bi to bilo da je njegova obitelj dobila tu informaciju kao istinitu, a onda se mjesecima kasnije uspostavi da nije. „Tu je bit stvari i vidim da taj senzibilitet i u jednom dijelu medija izostaje“, kazao je.

Marija Pejčinović Burić odlična kandidatkinja za čelnicu Vijeća Europe

Na upit novinara, predsjednik Vlade komentirao je i proces kandidature za mjesto čelnika Vijeća Europe.

Kazao je da hrvatska kandidatkinja Marija Pejčinović Burić ima sve kvalitete i podršku Vlade te dodao da je hrvatska Vlada, od svih kandidata, posebno u obitelji Europske pučke stranke, predložila jedinu kandidatkinju iz Vlade i stranke koja je na vlasti.

„Mi smo pristupili našem predsjedanju Vijećem Europe jako ozbiljno. Sve što smo napravili – zaštita manjina, borba protiv korupcije, jačanje uloge lokalnih i regionalnih vlasti, jačanje kulturne baštine, prisutnost ministrice vanjskih poslova na više zasjedanja Parlamentarne skupštine, govor koji sam održao pred Parlamentarnom skupštinom – bilo je jako dobro primljeno“, kazao je predsjednik Vlade.