Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 2. 2019.

Razgovarao sam s Tajanijem, najoštrije osuđujemo njegovu izjavu

Premijer Plenković kazao je da je nazvao predsjednika Europskog parlamenta Tajanija zbog njegove izjave o »talijanskoj Istri i Dalmaciji« i poručio mu da je Hrvatska izrazito nezadovoljna tim govorom te da traži pojašnjenje

Komentirajući dijelove govora predsjednika EP-a Tajanija na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi u Basovizzi kod Trsta, osobito dio o "talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji", premijer Plenković najoštrije je osudio tu izjavu, naglasivši kako ona ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma, te kako joj se protive i Vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana.

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena, te smo zatražili pojašnjenje", rekao je Plenković i dodao kako očekuje da će predsjednik EP-a tijekom dana dati priopćenje o ovoj temi. 

"Hrvatska Vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije", dodao je.

Plenković je istaknuo kako nije očekivao takvu izjavu od Tajanija s kojim je dosad imao vrlo kvalitetan odnos, u svim mogućim situacijama suradnje.

"Koliko ga poznam, a znamo se vrlo dobro zadnjih šest godina, nikad dosad nije bilo ni najmanje indicije ovakvog stava, niti se to dalo naslutiti", rekao je predsjednik Vlade. 

"Ne želim ga uopće opravdavati, vrlo je važno da me tu razumijete, međutim s njegove strane, kontekstualizirajući događaj na kojem se to odvilo, u Basovizzi gdje su bili nasljednici ljudi koji su otišli s hrvatskog teritorija, ali isto tako potomci onih koji su nažalost svoje živote skončali u fojbama, on se obraćao toj publici. To ga ni na koji način ne ekskulpira od formulacija koje su svim političkim akterima u Hrvatskoj, a osobito Vladi, meni osobno i HDZ-u, apsolutno neprihvatljivi, i to smo mu jasno dali do znanja", istaknuo je.

Kazao je i kako Tajanijeva izjava o "talijanskoj Istri" i "talijanskoj Dalmaciji" ne ostavlja prostor za drukčije interpretacije od one revizionističke te naglasio kako pretpostavlja da će čelnik EP-a u svom objašnjenju reći da je mislio na prisutnu publiku, a ne na teritorij, što mu je i rekao u razgovoru.