Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zadar | 7. 3. 2019.

Uz potporu Vlade i fondova EU-a Zadarska županija dobro se razvija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravi u posjetu Zadarskoj županiji – Zadru, Benkovcu, otocima Ugljanu i Pašmanu te Ninu

Uz predsjednika Vlade su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

Za uređenje gradske jezgre Benkovca 11,9 milijuna kuna

Premijer Plenković posjet Zadarskoj županiji započeo je u Benkovcu, gdje su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić potpisali ugovor za projekt "Rekonstrukcija i uređenje stare gradske jezgre grada Benkovca" ukupne vrijednosti 11,9 milijuna kuna.

U poslovnoj zoni Šopot predsjednik Vlade obišao je Energanu na biomasu tvrtke Biomass too energy, gdje se električna i toplinska energija proizvode iz domaćih obnovljivih izvora energije.

Potom je predsjednik Vlade u Zračnoj luci Zadar prisustvovao svečanom potpisivanju tripartitnog sporazuma o izgradnji i rekonstrukciji operativnih površina Zračne luke Zadar vrijednosti pola milijarde kuna. Ovaj projekt prepoznat je kao strateški projekt Vlade. Potpisivanjem ugovora kreće se u širenje putničkog terminala i produženje uzletno-sletne staze kako bi se mogli primiti zrakoplovi najviše kategorije.

Predsjednik Vlade Plenković obišao je i novu zgradu putničkog terminala u luci Gaženica, koja prati sve međunarodne i europske standarde, a uz potporu Vlade omogućit će bolju prometnu povezanost Zadarske županije i još ugodniji boravak turistima.

U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da Zadarska županija pulsira u pogledu gospodarstva, pomorstva, prometa, marikulture, proizvodnji bijele ribe i tune, naglasivši da 50 posto ulova naših ribara ide iz ove županije.

Izrazio je zadovoljstvo da je jutros u Benkovcu, zahvaljujući partnerstvu Ministarstva regionalnoga razvoja i gradonačelnika Tomislava Bulića, potpisan Ugovor u vrijednosti oko 12 milijuna kuna za obnovu gradske jezgre grada Benkovca.

"To je potpora i hrvatske Vlade, ali i sredstava Europske unije za grad koji je bio opustošen u vrijeme agresije na Hrvatsku. Smatramo da je to pružena ruka za daljnji razvoj ovoga grada s nešto više od 10 tisuća stanovnika", ustvrdio je Plenković.

Energana u Benkovcu primjer je cirkularne ekonomije

Posjet Energani na biomasu, prvoj koja postoji u Dalmaciji, predsjednik Vlade ocijenio je vrlo korisnim primjerom kako se u poslovnoj zoni Benkovca može organizirati postrojenje koje će proizvoditi toplinsku, ali i električnu energiju.

Pojasnio je da ovo sjajan primjer jer je riječ o obnovljivim izvorima energije te cirkularne ekonomije. "Energana radi 24 sata na dan, 7 dana u tjednu te zapošljava mlade ljude iz Benkovca i Zadra, za sada je zaposleno 14, a uskoro i oko 20-ak", kazao je.

Predsjednik Vlade kazao je da je dobro što će postojeći otpad sada biti otkupljivan i uložen u Energanu, što daje mogućnost za zaradu ljudima iz ovoga kraja. "Ali štitimo i ovaj dio obale od požara, a ujedno se proizvodi toplinska i električna energija", dodao je.

Zračna luka Zadar važna je za jačanje prometnog položaja Županije

Premijer Plenković posjetio je i Zračnu luku Zadar, ocijenivši da je ona izrazito važna za jačanje prometnog položaja Zadarske županije.

"Ovo potpisivanje Ugovora o proširenju piste između Zračne luke Zadar, Ministarstva prometa i Ministarstva obrane kako bi se omogućio još veći promet, još je jedan primjer sinergije i potpore državne vlasti Zadarskoj županiji", poručio je Plenković.

Brojku od 700 tisuća putnika u 2018. godini, premijer je ocijenio ohrabrujućom jer to znači, naglasio je, da zadarska Zračna luka postaje važan punkt za jačanje našeg turističkog prometa i turističke ponude, dodavši kako su procjene da će se te brojke ove godine još povećati.

Istaknuo je kako sve to govori o vrlo dinamičnom razvojnom, gospodarskom, prometnom i integriranom pristupu u Zadarskoj županiji.

"A Vlada će, s aspekta svih ministarstava, nastojati podržavati taj projekt, učiniti sve da upravo s ovakvim primjerom modernog putničkog terminala po međunarodnim standardima, omogućimo svima koji borave u župani još kvalitetniji, ugodniji, brži i učinkovitiji boravak u Hrvatskoj", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade istaknuo je na kraju da je kroz partnerstvo s jedinicama lokalne i područne samouprave izmjenama zakona o njihovom financiranju Zadarskoj županiji dodatno stavljeno na raspolaganje gotovo 80 milijuna kuna.