Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 3. 2019.

Pokrećemo projekte koji se ne bi realizirali bez europskih sredstava

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u zagrebačkim gradskim četvrtima - Črnomerec, Stenjevec i Podsused-Vrapče

Istinska snaga HDZ-a

U svom izlaganju, predsjednik Plenković istaknuo je da je HDZ i stranka predanih i nepokolebljivih članica i članova te da nitko drugi nema tako postojani temelj. Podsjetio je i da je HDZ stranka velikih ideja i velikih djela, snažnih i odvažnih ljudi, kao i da je ostvarila sve strateške ciljeve koje je vizionarski postavio dr. Franjo Tuđman - od uvođenja demokracije i osamostaljenja preko obrane i oslobođenja Domovine do ulaska u NATO i Europsku uniju.

"Znaju me pitati kako uspijevam stići, zašto sudjelujem na skoro svakoj obljetnici osnutka HDZ-a po županijama, gradovima i, kao večeras, ZG gradskim četvrtima. A odgovor uvijek glasi: Stižem i stizat ću i dalje. Jer ovdje smo da pokažemo poštovanje prema vama, prema našim organizacijama na terenu - vi ste istinska snaga naše stranke", poručio je Plenković, napomenuvši i kako je HDZ ponosan na postignuća u ovih 30 godina suvremene nacionalne povijesti, a ostavština predsjednika Tuđmana čvrsti je oslonac na kojem nadalje gradi Hrvatsku.

Prednosti članstva u EU

Osvrnuvši se na konkretne benefite hrvatskog članstva u EU-u, Plenković je naveo niz važnih projekata koji se u Zagrebu ne bi realizirali da nema europskih sredstava.

"Novozagrebački rotor u vrijednosti od 331 milijuna kuna, od čega 273 iz EU proračuna, novi autobusi ZET-a, rekonstrukcija Studentskog naselja Stjepan Radić - Cvjetno, Centar za napredne laserske tehnike, Centar izvrsnosti u kemiji, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije, Kriogeni centar Instituta za fiziku, 350 milijuna kuna za obnovu i opremanje KBC-a Zagreb, bolnice Sveti duh, Sestre milosrdnice, Merkur, Dubrava i Vrapče, znatna ulaganja u Dječji dom u Nazorovoj te sredstva osigurana za obnovu kulturne baštine, prirodnih područja, turizma, među kojima su Tehnički muzej Nikola Tesla, Etnografski muzej, Prirodoslovni muzej, Park Maksimir, krajobraz Savice te Park prirode Medvednica. Sve to financiramo zahvaljujući dodanoj vrijednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji. A bit će toga još", poručio je Plenković.

Dugoročni interesi Hrvatske

Naglasio je da u svakom mandatu postoje razdoblja kada se donose teške odluke, a jedna takva je i današnja odluka o Uljaniku.

"Unatoč svim oporbenim nasrtajima te pritiscima, nismo smjeli dopustiti da toliko golemi teret ovakvog prijedloga restrukturiranja padne na leđa svih poreznih obveznika i naše zemlje - koju velikim trudom mijenjamo nabolje i guramo naprijed nakon neuspješne SDP-ove Vlade", kazao je Plenković, dodavši da se Vlada neće povoditi za dnevnopolitičkim bodovima, već dugoročnim interesima Hrvatske i hrvatskog naroda, uz usmjerenost prema budućnosti i napretku.

Ozbiljna i odgovorna politika

Istaknuo je da Vlada ne diže ruke od brodogradnje, ali i da odluke koje su se donosile do sada ne mogu biti model djelovanja u budućnosti.

"Siguran sam da će hrvatski ljudi prepoznati ispravnost ove naše odluke. Da će prepoznati tko vodi ozbiljnu i odgovornu politiku, a tko u nedostatku bilo kakvoga pozitivnog sadržaja nudi samo demagogiju, cirkus i destrukciju. Prepoznat će i one koji vlastite višegodišnje grijehe, kao u slučaju Uljanika, pokušavaju svaliti na nas. Zajedno, na europskim izborima poslat ćemo im najbolji odgovor. A odgovor je samo jedan - pobjednički HDZ", kazao je Plenković.

Pobjednički HDZ i na predstojećim europskim izborima

Zaključio je da HDZ razumije europski projekt te kvalitetno definira i ostvaruje ciljeve.

"Ususret EU izborima, jako je važno da u odabiru političkih opcija i programa hrvatski građani prepoznaju tko razumije europski projekt, tko dobro definira ciljeve Hrvatske u okviru EU-a i tko te ciljeve može ostvariti. A to je upravo Hrvatska demokratska zajednica", rekao je Plenković.

Teme