Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 3. 2019.

Hrvatska je pouzdana članica NATO-a, radimo dalje na globalnoj sigurnosti

Hrvatska je obilježila 10. obljetnicu pristupanja Organizaciji Sjevernoatlantskog ugovora. U sklopu svečanosti prikazan je film o borbi za neovisnost Hrvatske i o 10 godina članstva Hrvatske u NATO-u.

Govor predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u cijelosti:

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti vas u ime Vlade večeras ovdje, na ovoj 10. obljetnici, hrvatskoga članstva u NATO-u

Strateške ciljeve odredio je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman

Još od prvih dana borbe za svoju neovisnost, samostalnost i teritorijalni integritet, zahvaljujući jasno zacrtanim strateškim ciljevima koje je odredio prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman, Hrvatska je članstvo u NATO-u i članstvo u EU stavila na vrh svojih vanjskopolitičkih prioriteta.

Danas smo već deset godina članica najsnažnijega vojno-političkog saveza u povijesti i ponosni smo na ta ostvarenja. Pogotovo kao zemlja koja je bila, prije svega, objekt ili primatelj međunarodne sigurnosti, u kontekstu agresije velikosrpskog Miloševićevog režima na Hrvatsku početkom devedesetih.

Velika pobjeda u Domovinskom ratu sve nas u Hrvatskoj naučila je koliko trebamo cijeniti mir i koliko nam za našu sigurnost, a ponajviše što za našu slobodu znači članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. U ovih deset godina pokazali smo se kao pouzdan i aktivan saveznik sudjelujući u ključnim aktivnostima, poput operacije u Afganistanu, na Kosovu, na Sredozemlju te recentnim participacijama, kao i u Ojačanoj prednjoj suradnji u Poljskoj i Litvi i drugim aktivnostima Saveza.

Doprinos i u promišljanju transformacije Saveza

Svoj doprinos dajemo i u promišljanju transformacije Saveza kako bismo dodatno konsolidirali njegova postignuća u proteklih sedamdeset godina.

A u tih 70 godina, ključna vrlina ovoga Saveza je bila kolektivna sigurnost, kolektivna obrana i zaštita stanovništva i teritorija svih članica.

Poštovane dame i gospodo, sigurnosna situacija u Europi dramatično se izmijenila u proteklih nekoliko godina. Svjedočimo terorističkim napadima na europskom tlu, nestabilnosti i na susjednim područjima na istoku Europe. Bilo da je riječ o konfliktima nižeg intenziteta ili zamrznutim konfliktima, prolongiranoj krizi na južnim granicama Europe s ozbiljnim humanitarnim posljedicama uslijed velikih migracijskih kretanja - sve to ima izravan učinak na sigurnost naših građana i predstavlja svojevrsne sigurnosne ugroze koje ne poznaju granice.

Odlučni u ispunjavanju preuzetih obveza

Stoga ni sigurnost euroatlantskog ili transatlantskog prostora više ne možemo uzimati zdravo za gotovo. Upravo u tu sigurnost nužno je trajno i mudro ulaganje, pravednija raspodjela tereta – upravo onako kako je Savez odlučio na sastanku na vrhu u Walesu.

Naša je Vlada odlučna da ispuni preuzete obveze velških ciljeva do 2024.godine. Proteklih godina povećali smo izdvajanja za obranu, a danas smo došli, prema kriterijima NATO-a, do 1,71 posto. Mi ćemo nastaviti s ulaganjem u modernizaciju i opremanje HV-a, i nastojati zadržati sve one ključne sposobnosti koje nas čine interoperabilnim, a želimo zadržati i sposobnost ratnog zrakoplovstva i čuvanja hrvatskoga neba.

Stoga ćemo pristupiti našim aktivnostima u NATO-u na način da ga percipiramo kao temeljni oslonac obrane, a da naš doprinos tome može i u budućnosti biti čvrst, pouzdan, ponekad i iznad nekih naših objektivnih kriterija. To radimo zato što je NATO zlatni standard sigurnosti, slobode i obrane, a partnerstvo koje imamo sa svim članicama dokazujemo svojim djelima i sudjelovanjem u svim zajedničkim aktivnostima.

Zadovoljstvo skorim priključenjem Sjeverne Makedonije

Drago nam je da će nam se kroz određeno vrijeme priključiti i Sjeverna Makedonija – zemlja koja, nažalost, nije ušla u Savez kada su to učinile Hrvatska i Albanija prije desetak godina, ali i ova činjenica bit će doprinos jačanju sigurnosti na jugoistoku Europe.

Uz puno uvjerenje da radimo dobro za Hrvatsku i za cijelu našu organizaciju, nastavljamo raditi na tragu dosadašnjih postignuća. Hvala.

Teme