Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 11. 2013

Okrugli stol o klimatskim promjenama

Plenković organizirao Okrugli stol na temu »Klimatske promjene: Izazovi prilagodbe Hrvatske u kontekstu članstva u Europskoj uniji«

akt084

U Europskoj kući u Zagrebu zastupnik Plenković bio je domaćin Okruglog stola na kojem su govorili stručnjaci, znanstvenici i političari. Više od stotinu okupljenih uvodno je pozdravio zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet. Nazočan je bio i europski zastupnik Davor Stier te članovi Mladeži i Odbora HDZ-a za zaštitu okoliša i prirode te niz drugih.

U svom izlaganju zastupnik Plenković predstavio je problematiku klimatskih promjena kao velikog izazova s kojim se svijet suočava u 21. stoljeću. Zadnja izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama IPCC-a govore kako je antropogeni efekt odnosno ispuštanje stakleničkih plinova odgovorno za proces globalnog zatopljenja koji utječe na život svih ljudi, gospodarski rast i održivi razvoj.

Govorio je i o upravo završenoj Konferenciji stranaka UN-ove Okvirne konvencije o klimatskim promjenama u Varšavi na kojoj je donesen niz konkretnih odluka koje će pomoći zemljama u razvoju da reduciraju emisiju stakleničkih plinova, kao i daljnji napredak u vezi s izradom globalno obvezujućeg dogovora o klimatskim promjenama koji bi trebao biti finaliziran na Konferenciji u Parizu 2015. Plenković je pojasnio da Europska pučka stranka vjeruje kako pravi odgovor na prijetnje klimatskih promjena mora biti na globalnoj razini te da EU treba zadržati lidersku poziciju i promicati dijalog s međunarodnim partnerima. EU je prošle godine najavila dobrovoljne doprinose u iznosu od 5.5 milijardi eura, dok su zemlje članice EU već doprinijele s više od 50 mil USD u Fond za adaptaciju na klimatske promjene. Obveza i dogovor da se emisija smanji za 20% u odnosu na onu iz 1990.g. do 2020.g. je na putu ispunjavanja.

Predsjednik saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Branko Bačić predstavio je zakonsku regulativu po pitanju klimatskih promjena te mehanizme prilagodbe EU propisima.

Član pregovaračke skupine za pristupanje RH u EU nadležan za zaštitu okoliša Nikola Ružinski sumirao je svoje viđenje globalnih odnosa među državama u sektoru klimatskih promjena. Ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić govorio je o utjecaju klimatskih promjena na gospodarstvo u Hrvatskoj. Recenzent posljednjeg 5. IPCC izvješća Mirko Orlić objasnio je fizikalnu pozadinu klimatskih promjena. Docent na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Mario Šiljeg dotaknuo se pitanja energetike i na koji način promjenama u energetskom sektoru možemo doprinijeti smanjenju učinka klimatskih promjena. Voditelj Pododbora HDZ-a za zaštitu okoliša Zoran Šikić pokazao je na primjeru Parka prirode Vranskog jezera utjecaj klimatskih promjena na jedan ekosustav. Jedan od članova hrvatskog pregovaračkog tima za Kyoto protokol Vladimir Jelavić opisao je svoja iskustva u pregovorima te približio rad na Strategiji niskougljičnog razvoja Hrvatske do 2050. godine. Marko Pavić iz Udruge za očuvanje hrvatskih voda i mora SLAP govorio je o integraciji znanstvenih istraživanja u razvoju javnih politika zaštite okoliša na primjeru Velike Britanije i SAD-a.