Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 10. 4. 2019.

Brexit se neće dogoditi 12. travnja, razgovara se o duljini odgode

Izlaska Velike Britanije iz EU-a neće biti u petak, 12. travnja, a na sastanku na vrhu država članica EU-a razgovarat će se o tome za koliko će se on odgoditi, izjavio je danas u Bruxellesu premijer Andrej Plenković

"Moj je osjećaj da Brexita sigurno neće biti 12. travnja, što i nije teško predvidjeti, a sad, hoće li biti dulja ili kraća odgoda, o tome ćemo razgovarati", rekao je Plenković novinarima po dolasku na izvanredni summit EU-a posvećen Brexitu.

Čelnici EU-a okupili su se u srijedu u Bruxellesu kako bi odlučili o zahtjevu britanske premijerke Therese May da se odgodi izlazak do 30. lipnja.

Plenković je pojasnio da su sada na stolu dvije opcije - jedna je 22. svibnja u slučaju da se ne održe europski izbori, a druga je jedno dulje produljenje od šest mjeseci pa do ožujka sljedeće godine.

Naglasio je kako je svima u interesu uređeni Brexit, prije svega radi pravne sigurnosti građana i poduzeća, posebice onim zemljama koje graniče sa Velikom Britanijom.

Istaknuo je da je teško predvidjeti budući slijed događaja u Velikoj Britaniji, ali da se i tamo situacija postupno mijenja.

"Teško je u ovom trenutku spekulirati, ali atmosfera se polako mijenja. Prije nekih šest mjeseci ideja o nekom drugom referendumu nije mogla doći na stol, a sada ima šest milijuna potpisa da se raspiše novi referendum. Postoji i mogućnost izbora za Europski parlament, a to prije nekog vremena nije bila opcija. Stvari, dakle, u političkom smislu evoluiraju, ali teško je predvidjeti", rekao je Plenković.

Razgovarat ću sa Šarecom, hrvatska Vlada ne utječe na slovenske medije

Na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom o navodnoj aferi prisluškivanja u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže, premijer Plenković je odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima.

"Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište Vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji", rekao je Plenković.

Dodao je da se sa Šarecom nije ni čuo ni vidio otkad se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Bruxellesu i sutra u Dubrovniku.

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u povijesti nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potječu od raspada bivše Jugoslavije.

"S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru", naglasio je Plenković.

Odbacio je i insinuacije da se njegova Vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

"Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument", zaključio je Plenković.