Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 11. 4. 2019.

Britanija može ratificirati Sporazum o povlačenju do 31. listopada

Nakon izvanrednog sastanka na vrhu Europskog vijeća u Bruxellesu premijer Plenković izjavio je da je rok za dovršenje procesa ratifikacije Sporazuma o povlačenju Veike Britanije iz Europske unije produljen

Plenković je ponovio da neće biti tvrdog Brexita 12. travnja i dodao da je ostvaren cilj da ne bude sastanaka svakih dva ili tri tjedna i daljnjeg produljenja roka.

"U zadnjoj točki zaključaka jasan je stav da ćemo na našem redovitom sastanku krajem lipnja vidjeti kakva će biti situacija – hoće li se ratificirati dotada, hoće li nas izvijestiti o tome, ili to neće biti slučaj te hoće li organizirati izbore za Europski parlament. Onda ćemo znati na čemu smo, u svakom slučaju sada su dobili nekoliko mjeseci da pokušaju naći konsenzus o većini u Zastupničkom domu za Sporazum o povlačenju", kazao je.

Pravna sigurnost Europske unije i njenih institucija

Na pitanje novinara ostaje li prijašnji dogovor da ako se Sporazum o povlačenju ranije ratificira, onda Ujedinjena Kraljevina može ranije i izaći iz Europske unije, premijer je odgovorio da taj dogovor ostaje.

"To je unutra, sve što je ranije, može biti i sutra. Treba samo skupiti odgovarajuću većinu, a to je mali problem, kako nas iskustvo uči", kazao je.

Novinare je zanimalo i je li francuski predsjednik EmmanuelMacron imao drugačiji stav u raspravi od svih drugih te je li ovo rješenje da se zadovolji Francuska. Plenković je rekao da jedini tko može zaista riješiti problem su Britanci te da nitko u Europskom vijeću nije želio Brexit, niti je sretan zbog toga.

"Premijerka May je isto bila za ostanak u Europskoj uniji i sada mora isporučiti nešto protiv čega je bila. Ali, to je sada njezina zadaća, a svi smo mi prije svega htjeli osigurati pravnu sigurnost Europske unije i njenih institucija. Ne možemo se dovesti u situaciju u kojoj imamo članicu koja nije izabrala svoje zastupnike u Europski parlament, ako kani biti članica nakon 1. srpnja", istaknuo je predsjednik Vlade.

Pogreška Davida Camerona

Izdvojio je da je iz pisma premijerke May, kao i iz njezinog današnjeg nastupa bilo jasno da sada postaje realnost nešto što se prije nekoliko tjedana činilo nemogućim.

"Oni su spremni i raspisati izbore za Europski parlament pa da, ako u međuvremenu kojim slučajem ratificiraju Sporazum o povlačenju, tu odluku ponište. Politički je to njima nezgodno, da ne kažem malo apsurdno. S druge strane, moraju imati element pravne sigurnosti, moraju biti lojalna članica sa svim pravima i obvezama dok god su god članica. To je bit", rekao je.

Podsjetio je da će u lipnju biti treća godišnjica referenduma, ponovivši da je to bila pogreška Davida Camerona.

"Ljudi su bili dezinformirani, pod zabludama i lažima. Izglasali su nešto za što su mislili da im je super, sada vide da to nije lako ni tehnički ostvariti. O konsekvencama da ne govorim, političke su već očite. Jedan loš proces, kako god okrenete", dodao je.

O broju hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu

Vezano za broj zastupnika u Europskom parlamentu iz Hrvatske, premijer Plenković je kazao da ako sve bude ratificirano do 1. srpnja, onda će ih biti 12.

"Ako oni održe izbore, a još uvijek su članica, onda će biti 11., dok god Ujedinjena Kraljevina ne izađe. Hoće li to biti 31. listopada, pa će se 12. zastupnik priključiti 1. studenoga, ranije ili kasnije, to u ovom trenutku nitko ne zna. Zato smo stvorili pravne okvire da možemo imati i jedno i drugo", ocijenio je.

Razgovor sa Šarecom

Plenković je kazao i da je sa slovenskim kolegom Marjanom Šarecom kratko razgovarao na marginama sastanka.

"Veselim se da on sutra dođe u Dubrovnik na sastanak "Kina+16" pa ćemo opet razgovarati. Nema tu neke velike drame", zaključio je predsjednik Vlade.