Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 12. 4. 2019.

Nastavak intenzivne suradnje radi povećanja razmjene i novih investicija

U izjavama na kraju 8. sastanka šefova vlada zemalja srednje i istočne Europe i Kine, koji se u protekla dva dana održao u Dubrovniku, hrvatski i kineski premijer izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorima

Prekretnica u odnosima između Hrvatske i Kine

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uvjeren je da će ovaj posjet biti prekretnica u odnosima dviju zemalja, istaknuvši povijesno važnu trgovačku ulogu Dubrovnika.

"Posebno mi je drago da smo ovdje u Dubrovniku, gradu kojeg je kroz povijest krasila važna uloga u trgovini i u spajanju Istoka i Zapada te u diplomaciji, imali prigodu održati naš susret", istaknuo je Plenković, podsjetivši na Marka Pola, velikog čovjeka i putopisca s otoka Korčule.

Grčko priključenje

Plenkoviću je posebno drago, kazao je, što će današnji sastanak ostati upamćen po priključenju Grčke.

"Zahvaljujem Aleksisu Tsiprasu koji je jutros došao iz Atene i na taj način unaprijedio i proširio format suradnje", rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će iz susreta sa 9. poslovnog foruma, na kojem se okupilo više od 1000 ljudi, biti puno rezultata u pogledu novih ugovora, novih poslova i povećanja trgovinske razmjene.

"Drago mi je da je niz država danas s kineskim partnerima potpisao brojne ugovore. To je nastavak jedne kvalitetne prakse koju imamo na ovim sastancima na vrhu", dodao je Plenković, istaknuvši posebno zadovoljstvo s desetak potpisanih sporazuma za Hrvatsku.

"Posebno se veselimo nastavku suradnje koja će ići za snaženjem suradnje u području izgradnje infrastrukture, pri čemu osobito mislim na lučku i na željezničku", rekao je predsjednik Vlade.

Plenković je ocijenio da će ova godina, godina hrvatsko-kineske suradnje u području kulture i turizma, a posebice boravak premijera Lija u Hrvatskoj, pridonijeti još većem broju kineskih turista kojih je bilo četvrt milijuna prošle godine u RH.

Izrazito plodan i koristan format

Govoreći o smjernicama ovog sastanka na vrhu, koje su konsenzusom usvojene, premijer Plenković ističe da one predstavljaju naglasak na sva ona područja na kojima RH želi graditi suradnju između Kine i država srednje i istočne Europe.

"Od bolje povezanosti, preko trgovine, investicija, pa do suradnje u nizu nadležnih resora", kazao je predsjednik hrvatske Vlade, dodavši da se "ovaj format, u ovih nekoliko godina suradnje, od 2012. do danas, pokazao izrazito plodan i koristan, te na jedan sustavan, kontinuiran način za sve naše zemlje, uz punu svijest konteksta dijaloga između Kine i EU, omogućio jačanje bilateralnih odnosa svih nas, koji u pogledu veličine ne možemo konkurirati velikim europskim državama, ali smo našli odličnu formulu suradnje koja je dio šire politike Kine “Jednoga pojasa, jednoga puta”, za jačanje globalnih odnosa, ali i jačanja odnosa s Europom", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Zahvala premijeru Plenkoviću, hrvatskoj Vladi i narodu

Predsjednik Državnoga vijeća Narodne Republike Kine Li Keqiang iznio je kratak pregled i sažetak sastanaka s kojima je iznimno zadovoljan.

"Želim zahvaliti premijeru Plenkoviću, hrvatskoj Vladi, hrvatskom narodu, posebno građanima grada Dubrovnika što su nam omogućili ovakav uspješan događaj u ovome gradu", kazao je Li.

Istaknuo je višeregijsku i prekograničnu suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Spomenuo je konsenzus s vođama Europske unije koji je 9. travnja postignut u Bruxellesu, dodavši da je upravo održani sastanak dodatni korak temeljen ne prethodnom postignuću.

"Jasno smo dali do znanja da ćemo tretirati jedni druge s otvorenošću, transparentnošću teda ćemo zajedno raditi i surađivati, oslanjajući se na tržišna načela, a sve to s ciljem stvaranja projekata na obostranu korist", rekao je kineski premijer.

Međusobno razumijevanje i poštovanje

Zadovoljan je grčkim priključenjem ovoj inicijativi te naglasio nužnost međusobnog razumijevanja i poštovanja.

"Upravo zbog toga možemo ovako daleko doći i svakako ćemo nastaviti održavati slobodnu trgovinu i poticati pravedan i ujednačen tretman svih kompanija i institucija te promicati suradnju na temelju utvrđenih pravila", kazao je Li.

Istaknuo je da će Kina i dalje podržavati proces integracije Europske unije te izrazio nadu da će Kina ponovno postati domaćin sastanka na vrhu zemalja srednje i istočne Europe i Kine.