Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 4. 2019.

Ovo su izbori za budućnost Hrvatske, HDZ vodi zemlju naprijed

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u predstavljanju kandidatkinja i kandidata s pobjedničke liste HDZ-a i programa »Hrvatska za generacije« na izborima za Europski parlament

Pozitivni trendovi i ekonomska postignuća

Nakon predstavljanja 12 kandidatkinja i kandidata s liste HDZ-a, koju predvodi Karlo Ressler, predsjednik Vlade Plenković najavio je da će HDZ pobijediti i na tim izborima te osigurati nastavak pozitivnih trendova i daljnji gospodarski napredak zemlje.

"Pobijedili smo 2013. i 2014. na EU izborima – pobijedit ćemo i 2019. godine. Jer vodimo Hrvatsku u dobrom smjeru, što potvrđuju i svi ekonomski pokazatelji. Izvukli smo Hrvatsku iz prekomjernoga proračunskog deficita i iz procedure makroekonomske neravnoteže, vratili joj kreditni rejting na investicijsku razinu. Upitao bih ove koji su protiv Europe otkuda bi oni namaknuli 14 milijardi kuna, koliko smo više dobili iz EU-proračuna nego što smo u nj uplatili", poručio je Plenković. Stoga to nisu samo izbori s ciljem da se zadobije što više mandata, nego će oni ujedno odlučiti o smjeru i budućnosti Hrvatske, istaknuo je.

"S jedne strane, imate one koji nude samo nered, izolaciju, gluposti, laži, urušavanje gospodarstva i destrukciju te koji ništa ne znaju o Europskoj uniji - kao da su pali s Marsa. S druge strane su oni koji vode ozbiljnu, proeuropsku i odgovornu politiku, koji su svjesni konkretnih benefita koje imamo od EU-a te ih učinkovito i koriste. Hrvatski narod prepoznaje tu ključnu razliku", poručio je Plenković.

EU-ovim novcem gradimo Pelješki most

Plenković je podsjetio kako je i dr. Franjo Tuđman želio snažnu Hrvatsku u sigurnoj i razvijenoj Europi, naglasivši da je HDZ 30 svojih godina uložio u ovaj smjer kojim i danas vodi Hrvatsku, a kojem će kruna biti predsjedanje Europskom unijom iduće godine.

"Da nema tog smjera, ne bi bilo ni Pelješkog mosta, ni 4,5 milijarde kuna za zapošljavanje, a ni kineskog premijera i 16 predsjednika Vlada europskih država jučer u Dubrovniku. Ne bi ni naša eurozastupnica Ivana Maletić mogla biti izabrana za članicu Revizorskog suda EU-a, niti bi potpredsjednica Vlade Pejčinović Burić bila u najužem krugu za glavnu tajnicu Vijeća Europe", rekao je Plenković.

Za ravnopravnost Hrvata u BiH

Naglasio je da bez ovakvog smjera HDZ-a ne bi mogli ni bolno pitanje neravnopravnosti bosansko-hercegovačkih Hrvata nametnuti kao temu na europskoj političkoj pozornici.

"Jedina smo stranka koja je jasno i čvrsto stala i stoji i stajat će iza naših sunarodnjaka u BiH. Evo, s nama je i Željana Zovko iz HDZ-a BiH. Jedina smo stranka zahvaljujući čijoj će listi Hrvati u BiH imati svoj glas u Europskom parlamentu", kazao je.

Odvažno po još jednu pobjedu!

Istaknuo je da je Hrvatska usidrena u Europskoj uniji po vrijednostima koje i HDZ dijeli: državotvornim, domoljubnim, demokršćanskim i narodnjačkim.

"Čvrsto oslonjeni na Tuđmanovu ostavštinu i svjesni svojih novih postignuća, spremni odgovoriti na suvremene izazove, odvažno i zajedno idemo po još jednu pobjedu. DA onima koji znaju, NE onima koji ne znaju", zaključio je predsjednik Plenković.