Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 4. 2019.

Bez jamstava za brofogradilišta suficit bi iznosio 4 milijarde kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je odgodu ročišta za brodogradilište Uljanik logičnom, s obzirom na to da se očekuje dolazak predstavnika kineske tvrtke China Shipbuilding Industry Corporation

"Mislim da je to logično s obzirom na to da se očekuje dolazak kineske tvrtke, to je sasvim normalno", komentirao je premijer Plenković u izjavi novinarima današnju odluku Trgovačkog suda u Pazinu nakon Aktualnog prijepodneva u Saboru.

Na pitanje što misli o tvrdnji Uljanikova sindikalnog povjerenika Borisa Cerovca da će Vlada biti krivac budu li građani morali platiti jamstva za jaružalo jer se tripu oglušila na njegov poziv na sastanak, Plenković je kazao da je država isplatila 3,2 milijarde državnih jamstava za Uljanik.

Ne razumijem tko je prošle godine dao 716 milijuna kuna za plaće u Uljaniku i 3. maju, rejkao je, i Cerovcu i svima drugima? Isplatili smo zakonski sve što možemo. Učinili smo sve što smo mogli. Vidjet ćemo što će odlučiti kineska kompanija, koja je jedna od najvećih na svijetu i dolazi isključivo zato što sam s premijerom Lijem razgovarao o toj temi. Da nije bilo jamstava, suficit bi iznosio četiri milijarde kuna, odvratio je Plenković na sindikalne kritike.

Na pitanje odgađa li se stečaj Uljanika zbog europskih izbora, predsjednik Vlade je odvratio: "Možete zaključivati što hoćete, mediji su slobodni."

Osvrnuo se također na saborsko Aktualno prijepodne, rekavši da rasprava nije bila osobito kreativna, već s puno vrijeđanja, bacanja blata te difamacija na osobnoj razini.

„Ljudi vide razliku i zato je ovo korisno da bi se vidjelo tko je tko“, naglasio je.

Izvor: HINA