Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 12. 2013.

Okrugli stol o europskoj obrambenoj politici

Zastupnik Andrej Plenković, saborski zastupnik Davor Božinović, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i Matica hrvatska organizirali su okrugli stol »Budućnost europske obrane« na kojem se okupilo više od sto sudionika

akt088

Uvodni govor održao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je podsjetio na kontinuirani angažman Hrvatske u procesu reformi sigurnosnog i obrambenog sektora te nastojanja HDZ-a da Hrvatska postane članica NATO-a i EU. Osvrnuvši se na vrijednosti Domovinskog rata i ustrojavanje hrvatskih oružanih snaga i policije, Karamarko je naglasio da je razvoj europske obrane prigoda za gospodarski rast u Hrvatskoj jer hrvatski proizvođači vojne opreme imaju prigodu upoznati se sa zajedničkim tržištem obrambene europske industrije i naporima za suradnju u izradi opreme i naoružanja. Skup je pozdravio i glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić koji je izrazio zadovoljstvo da se okrugli stol o europskoj obrani održava u Matici koja je zainteresirana i za davanje doprinosa razvoju hrvatskog gospodarstva i obrambenoga klastera.

Govornici na skupu bili su Marijan Kostrenčić, pročelnik Odbora za gospodarstvo Matice hrvatske, Davor Božinović, predsjednik Odbor za međuparlamentarnu suradnju Hrvatskog sabora, Andrej Plenković, član Europskog parlamenta i Arnaud Danjean, član europskog parlamenta i predsjednik Pododbora za sigurnost i obranu. Skupu su nazočili članovi predsjedništva HDZ-a među kojima i zamjenik predsjednika Drago Prgomet, članovi stranačkog odbora za vanjske poslove i nacionalnu sigurnost, saborski zastupnici, članovi Matice hrvatske, umirovljeni pripadnici Hrvatskih oružanh snaga, predstavnici poduzeća hrvatske obrambene industrije te niz diplomatskih predstavnika u Hrvatskoj i medija.

Kostrenčić je objasnio višestruke koristi koje razvoj zajedničke obrane može imati na cjelokupno gospodarstvo i standard građana. Zastupnik Božinović govorio je o razvoju zajedničke sigurnosne i obrambene politike, reformama koje je Hrvatska provela u obrambenom sektoru, kao i sudjelovanju hrvatskih vojnika u EU vojnim operacijama. Dodao je kako je cilj okruglog stola uključiti stručnu i zainteresiranu javnost u širu europsku raspravu o budućnosti europske obrane. Okrugli stol održao se nekoliko tjedana prije sastanka Europskog vijeća, gdje će predsjednici država i vlada Europske unije raspravljati o Zajedničkoj obrambenoj politici. Posebno je upozorio na mogućnosti koje se otvaraju za hrvatsku obrambenu industriju i apelirao na proizvođače da intenzivno prate dinamičan razvoj stvaranja tehnološke i industrijske baze europske obrane.

Zastupnik Plenković podsjetio je kako je Europski parlament nakon Lisabonskog ugovora dobio veću ulogu u nadzoru sigurnosne i obrambene politike EU te je govorio o ključnim prioritetima europske obrambene politike uoči sastanka na vrhu u prosincu. Dodao je kako je upravo nemoć Europske unije odnosno nepostojanje odgovarajućih instrumenata početkom devedestih u vrijeme agresije na Hrvatsku rata potaknulo Uniju na kreiranje zajedničke vanjske i sigurnosne, a kasnije i obrambene politike. Europske države moraju dodatno raditi na tješnjoj suradnji i okupljanju sposobnosti kako bi s vremenom mogli osigurati stratešku autonomiju pri provođenju vojnih operacija. Plenković je zaključio da razvoj obrambene politike i suradnja civilnog i vojnog aspekta djelovanja EU može značajno pomoći rješavanju humanitarnih i migracijskih katastrofa kao što je bio recentni slučaj utapanja velikog broja afričkih migranata kod Lampeduze.

Predsjednik pododbora za obrambenu i sigurnosnu politiku u Europskom parlamentu Arnaud Danjean, član francuske sestrinske stranke UMP, na odličnom je hrvatskom objasnio zašto uz NATO treba osnažiti zajedničku obrambenu politiku Europske unije. Predstavio je stajališta Europske pučke stranke uoči Europskoga vijeća u prosincu te izložio glavne prioritete koji bi trebali biti usvojeni, a slijedom izvješća visoke predstavnice Catherine Ashton, komunikacije Europske komisije kao i niza rezolucija Europskog parlamenta. Posebno je naglasio važnost daljnjeg jačanja obrambene politike te izrade Bijele knjige o obrambenoj politici kao i razvoja europske obrambene industrije. Dolazeći iz velike članice EU Francuske Danjean je pojasnio da čak ni Francuska ne može samostalno voditi vojne operacije u inozemstvu već treba potporu partnera. Imajući na umu da SAD fokus svoje politike usmjerava prema Aziji i Pacifiku nameće se veća politička i operativna odgovornost EU da bude u stanju samostalno organizirati operacije i misije. S obzirom na svoje ranije diplomatske iskustvo govorio je i o angažmanu u zemljama jugoistoka Europe te odgovarao na niz zanimljivih pitanja tijekom rasprave koja je uslijedila.