Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 29. 4. 2019.

Temeljito smo opisali što Uljanik i 3. maj predstavljaju za brodogradnju

Premijer Plenković sastao se s Huom Wenmingom, predsjednikom uprave jedne od najvećih kineskih brodograđevnih kompanija, čije će izaslanstvo obići brodogradilišta u Rijeci i Puli

Nakon sudjelovanja na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja Dana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik Vlade ocijenio je u izjavi medijima da su razgovori s predstavnicima China Shipbuilding Industry Corporation (CSIC) o Uljaniku i 3. maju bili vrlo temeljiti i otvoreni.

Kako je rekao, temeljito su, transparentno i realno opisali ono što su Uljanik i 3. maj predstavljali za hrvatsku brodogradnju, jedan više od 160 godina, a drugi više od 110 godina, u identitetskom i gospodarskom smislu, a isto tako su realno prikazali u kakvim problemima se oni danas nalaze.

"Stoga očekujemo da nakon posjeta i Rijeci i Puli, predstavnici ove najveće kineske kompanije, koja je među petsto najsnažnijih kompanija uopće u svijetu, dobro analiziraju i razmotre mogućnosti eventualne suradnje ili partnerstva. U ovom trenutku više od toga niti bi bilo pametno niti bi bilo korisno govoriti, ali mogu reći da smo učinili s naše strane jedan napor koji zahtijeva još dodatne razgovore u Puli i Rijeci", kazao je Plenković.

Plenković je naglasio da je u Hrvatsku stiglo najviše izaslanstvo CSIC-a, slijedom razgovora vođenih s kineskim premijerom Li Keqiangom u Zagrebu, na čelu s predsjednikom uprave Huom Wenmingom, predstavnicima uprava brodogradilišta koja su u sastavu te grupacije, ključnih ljudi tvrtke za međunarodnu suradnju, zatim za investicijski i bankarski dio aktivnosti, spajanja i kupovine, kao i pravne poslove.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministar financija Zdravko Marić te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, a sudjelovali su i predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić te direktor 3. maja Edi Kučan.

Nagrade HAZU-a poticaj za izvrsnost

Povodom Dana HAZU-a, premijer Plenković čestitao je svim laureatima na nagradama za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u 2018. Vlada RH nastavlja izvrsnu suradnju s HAZU-om, ključnom institucijom u pogledu znanosti i obrazovanja, umjetnosti te povijesti i baštine.

U izjavi medijima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je pritom da su daljnja ulaganja u obrazovanje i znanost jasan prioritet Vlade.

„Stoga želimo da ovakvi događaji budu poticaj, posebice mladim generacijama, za izvrsnost i ječanje konkurentnosti cijeloga društva“, dodao je.

O sastanku na vrhu u Berlinu

Vezano za sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana, kojeg u Berlinu organiziraju savezna kancelarka Savezne Republike Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Republike Emmanuel Macron, Plenković je istaknuo da sastanak za cilj ima rezimirati gdje smo trenutno kada je riječ o jugoistoku Europe.

Novinare je zanimao i komentar na kritike srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

„Hrvatska i Slovenija su pozvane jer su dvije države koje kontinuirano rade, ja bih rekao Hrvatska čak i više od svih drugih, i ističu tu temu na razini Europskog vijeća“, izdvojio je Plenković.

Kazao je da će sastanak najviše biti fokusiran na trenutne pregovore koji se odvijaju između Srbije i Kosova.

„Dobro je da čujemo stajališta“, dodao je.

„Tko je upućivao pozivnicu, najbolje adresirati to pitanje kancelarki Merkel i predsjedniku Macronu“, kazao je predsjednik Vlade.

Njemačka kancelarka Merkel u Hrvatskoj

Upitan za posjet njemačke kancelarke Merkel Hrvatskoj, Plenković je istaknuo da ona dolazi poslati poruku podrške Hrvatskoj.

„Imat ćemo bilateralan sastanak“, potvrdio je.

Izvor: Hina/Vlada

Teme