Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 6. 5. 2019.

Provodimo projekte od 2 mlrd. kuna usvojene na sjednici Vlade u Splitu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita koja je održana u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu

U svojem govoru predsjednik Vlade podržao je vodstvo grada Splita koje se trudi da zajedno s predstavnicima društvenog, akademskog, gospodarskog, kulturnog i sportskog života taj predivni hrvatski grad učini još kvalitetnijim i boljim za sve Splićane.

Split je dio snažnog hrvatskog identiteta

Naglasio je da je Split, koji živi više od 1700 godina, dio snažnog hrvatskog identiteta, baštine, kulture i vjere, ali i dio UNESCO-ove svjetske baštine. Pritom je premijer Plenković izrazio zadovoljstvo time što je od Vladine sjednice održane prije godinu dana u Splitu konačno riješeno pitanje vlasništva Dioklecijanovih podruma.

Dodao je da će danas ministrica Nina Obuljen Koržinek i ministar Goran Marić zajedno s gradonačelnikom grada Splita potpisati Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu.

"Veselim se što će skrb o Dioklecijanovim podrumima biti na znatno višoj razini", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade prisjetio se i oproštaja od Olivera Dragojevića proteklog ljeta u Splitu, kazavši da je riječ o velikanu hrvatske glazbe, kojem je i ovom prigodom izrazio svoje poštovanje.

Podsjetio je također na to da je potpredsjednik Vlade i ministar Damir Krstičević zajedno sa svojim suborcima nedavno u Splitu još jednom predstavio velika i nemjerljiva postignuća i zasluge legendarne 4. gardijske brigade Pauci, ocijenivši važnom njihovu ulogu u Domovinskom ratu i njihov doprinos slobodi Hrvatske.

Premijer je kazao da je Vlada u protekle dvije godine odlučila podignuti i unaprijediti razinu partnerstva, dijaloga i sustavne suradnje sa svim jedinicama lokalne i područne samouprave na nivo koji dosad nije bio uobičajen u Hrvatskoj.

Istaknuo je da je takva politika dovela ne samo do funkcionalne decentralizacije u brojnim područjima, nego i ozbiljne fiskalne decentralizacije, od koje su novim Zakonom o financiranju jedinca lokalne i područne samouprave koristi u pogledu porasta izvornih prihoda imali gradovi, općine i županije, a u tom smislu i grad Split i Splitsko-dalmatinska županija u cjelini.

"Na taj način dali smo alate da svatko od vas postane još snažniji akter u smislu onoga što je u vašoj nadležnosti, ali i partner da zajedno s državom radite kako bismo apsorbirali europska sredstva kao polugu i zamašnjak našeg gospodarskog i društvenog razvoja", poručio je Plenković.

Dvije milijarde kuna za brži razvoj Splita i Splitsko-dalmatinske županije

U tom smislu premijer je izrazio zadovoljstvo jer je prošle godine na sjednici Vlade u Splitu bilo točaka i ugovora u vrijednosti od oko 2 milijarde kuna.

"Neke od tih točaka su realizirane, druge se provode, a mnoge imaju kapitalno značenje za razvoj grada Splita, ali i drugih dijelova Splitsko-dalmatinske županije", kazao je Plenković.

Premijer je podsjetio da je u Splitsko-dalmatinskoj županiji tijekom prošle godine održana još jedna sjednica Vlade i to na otoku Hvaru povodom 150. obljetnice turizma u Hvaru, dodavši da je zahvaljujući podršci Vlade obnovljeno Hvarsko kazalište koje je utemeljeno 1612. godine.

Zajednički projekti Grada i Vlade

Spomenuo je i neke od projekata na kojima Vlada i Grad Split rade zajedno, kao što je sanacija Karepovca, a potpisan je i ugovor o izgradnji Centra za gospodarenje otpada u Lećevici.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo i zbog ulaganja koja su planirana u zdravstvo, rekavši da će nakon svečane sjednice biti potpisan Predugovor vezan za sufinanciranje pripreme strateških projekata Kliničkog Bolničkog centra Split, što će, dodao je, omogućiti da svi oni koji gravitiraju Splitu u pogledu zdravstvene zaštite dugoročno dobiju još bolju i kvalitetniju uslugu.

Premijer je kazao da će se uskoro otvoriti i novi putnički terminal u Zračnoj Luci Split, a naveo je i da je državna imovina vrijedna preko 230 milijuna kuna spremna za raspolaganje.

Podsjetio je i da je Vlada podržala prijedlog Hrvatskog vaterpolskog saveza da Split bude domaćin Europskog prvenstva u vaterpolu 2022., te je osigurala 15 milijuna kuna za organizaciju natjecanja.

Važno riješiti prometna pitanja

Predsjednik Vlade kazao je da će se nastaviti ulagati i u prometna pitanja jer Split više nije tranzitni grad već jedan od ključnih turističkih centara Hrvatske.

"Ministar Butković će zajedno s vama nastojati riješiti čepove i zaobilaznice kako bi se omogućio brži i kvalitetniji pristup središtu grada i trajektnoj luci, a to će rezultirati jednom novom kvalitetom i lakšim svakodnevnim životom svih Splićanki i Splićana te onih koji dolaze raditi ovdje", poručio je Plenković.

Spomenuo je i projekt vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin, vrijedne 1,84 milijarde kuna, čije odobrenje se očekuje u drugom kvartalu ove godine, što će, ocijenio je premijer, pridonijeti kvaliteti života u ovom kraju, a pohvalio je i izrazio podršku i projektima splitskog Sveučilišta.

Partnerstvo Vlade sa Splitom i Županijom

"Partnerstvo Vlade sa Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom će jačati. Do sada smo ostvarili velike rezultate i nastojat ćemo pomoći svima vama da ono što je važno za razvoj i budućnost Splita bude lakše i bolje realizirano", poručio je Plenković.

U tom kontekstu, pojasnio je predsjednik Vlade, članstvo u Europskoj uniji omogućuje nam mehanizme koje bismo sami sebi teško mogli priskrbiti, ali budući da smo i mi sada dio europskog projekta i europske obitelji, moramo to koristiti na najbolji mogući način.

"Želim vam prenijeti s koliko oduševljenja premijeri zemalja koje su ušle prije 15 ili 12 godina govore o vremenu prije i poslije članstva. I mi ćemo, uvjeren sam, to uvidjeti nakon dvije financijske godine", rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je istaknuo da Split, sa svojim vodstvom i svojim službama, te europskim i kozmopolitskim duhom koji vlada u ovome gradu može zajedno s državom napraviti projekte koji će svima ovdje, ali i cijeloj Hrvatskoj biti od velike koristi.

Predsjednik Vlade je na kraju uz poruke potpore, poštovanja i prijateljstva gradu Splitu, čestitao svim Splićankama i Splićanima blagdan sv. Dujma.

Izmjenama zakonskih rješenja omogućili smo da Split upravlja Dioklecijanovim podrumima

Ugovor o davanju na uporabu Dioklecijanovih podruma Gradu Splitu potpisali su u Splitu, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar državne imovine Goran Marić i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Čestitavši na potpisanom, kako je istaknuo, povijesnom ugovoru, a prije svega na rješenju koje je zahtijevalo zakonske izmjene, puno truda i rada svih uključenih, premijer Plenković je kazao da će se iz europskih fondova pokušati iskoristiti što više sredstava za zaštitu kulturne baštine u Hrvatskoj.

Vlada ostaje privržena snažnoj potpori razvoju grada Splita, i to na svim područjima, istaknuo je Plenković i najavio još intenzivniju suradnju.

Ulaganje u baštinu

"Davanje na uporabu Dioklecijanovih podruma Splitu velika je stvar", kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, dodavši da se rješavaju potencijalno i druge takve situacije kao što su Labinski rudnici i suburbia konstrukti ispod urbane jezgre Siska.

Istaknula je da su u zajedničkom dogovoru u ugovor koji je danas potpisan uveli i neke specifične obveze grada Splita.

"Sredstva koja će se prikupiti iskorištavanjem ovoga spomenika dalje će se ulagati u spomenik, odnosno primarno u Podrume, a onda i u druge dijelove spomeničke cjeline koja je pod zaštitom UNESCO- a. Tako smo nakon Pule koja na održiv način upravlja Arenom i Dubrovnika koji ima zidine, te isto tako ulažu u baštinu, stvorili pretpostavke da se i u Splitu pokrene kotač koji će ulaganjem u baštinu otvarati nove prostore i omogućavati nove prihode", rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Sinonim Splita

Ministar državne imovine Goran Marić je rekao da je riječ o izvankategorijskom kulturnom dobru, o bisernoj građevini, sinonimu Splita i jednoj od najljepših turističkih atrakcija u ovom dijelu Europe.

Nastavio je da je ugovor potvrda da institucionalna Hrvatska prati i reagira na potrebe jedinica lokalne samouprave.

Najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu

Gradonačelnik Krstulović Opara je podsjetio kako je Vlada prije godinu dana donijela odluku o dodjeli podruma gradu Splitu na upravljanje i da se radi o važnoj odluci koja je tada imala vrlo složenu proceduru popisivanja i upisivanja svih čestica u imovinske knjige.

"Tim ugovorom će grad konačno moći upravljati s nečim što su građani mislili da je odavno gradsko", kazao je.

"Grad Split će upravljati nečim što nije samo najobičniji spomenik već je najveći natkriveni antički prostor nakon Domus Aurea u Rimu. Većeg natkrivenog antičkog prostora u svijetu nema. On je iznimni prostor u kojem se događaju prekrasne manifestacije, to je poprište kulturnih događanja, mjesto susreta i mjesto u kojem naši gosti vide ishodište odakle je iznikao ovaj grad. Ovim potpisom i upravljanjem podrumima Split će moći povući značajna sredstva za očuvanje, obnovu i održavanje ovog značajnog spomenika i dijela baštine", poručio je Krstulović Opara.

Strateški projekt KBC Split

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj KBC Split Julije Meštrović, potpisali su Predugovor vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekata Kliničkog Bolničkog centra Split.

Ugovor za projekt Dužobalna biciklistička staza i šetnica na području Grada Omiša potpisali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović.

Ministrica Žalac je rekla kako će se Predugovorom vezano za sufinanciranje pripreme strateških projekta KBC Split financirati sa 19,5 milijuna kuna projektna dokumentacija za tu namjenu.

"Priprema projekta kroz ovaj Predugovor odnosi se na Centar za akutnu medicinu, Zavod za hitnu medicinu i Centra za specijalističku konzilijarnu zaštitu," objasnila je ministrica Žalac.

Dodala je kako je KBC Split važan ne samo za Splitsko-dalmatinsku županiju, nego i za cijelu južnu Hrvatsku.

"Upravo danas objavit ćemo natječaj kroz ITU (Integrirana teritorijalna ulaganja) mehanizam u urbanu aglomeraciju Split koji se odnosi na strateški projekt Regionalnog transfuzijskog centra vrijedna 32 milijuna kuna, a to je, sigurno, jedan veliki dar KBC Split", istaknula je Žalac.

Objašnjavajući ugovor za projekt dužobalne biciklističke staze i šetnice na području Omiša, ministrica Žalac rekla je da će se to također financirati kroz Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU) putem kojih Splitu stoji na raspolaganju više od 405 milijuna kuna. Dosada su iz tih sredstava ugovoreni projekti vrijedni 55 milijuna kuna, a odnose se na nabavu 18 novih autobusa, morsko-riječnu šetnicu i biciklističku stazu u Podstrani, dodala je Žalac.

Mirovinska reforma ima tri cilja

Novinari su premijera pitali da komentira mirovinsku reformu za koju je on kazao da je izglasana još krajem prošle godine i da je riječ o velikoj i ozbiljnoj strukturnoj reformi koja ima za cilj da mirovine budu više, da nema diskriminacije među umirovljenicima i da sustav bude održiv za hrvatske javne financije.

Upitan za odlazak na komemoraciju u Bleiburga, premijer je kazao da je Sabor pokrovitelj komemoracije, te da će kao i prošle godine tamo ići njegovi izaslanici, te predstavnici Vlade.

Uz predsjednika Vlade Plenkovića na svečanoj sjednici sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar državne imovine Goran Marić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar uprave Lovro Kuščević, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Izvor: Hina/Vlada