Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 5. 2019.

HDZ drži uvjerljivu prednost pred ostalim strankama

Prema istraživanju CRO Demoskop HDZ u svibnju ima potporu od 27,3 %, dok SDP-ov rejting iznosi 17,4 %, a raste također potpora radu Vlade te osobni rejting premijera Plenkovića

Istraživanje je provela agencija Promocija plus od 30. travnja do 6. svibnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1.300 punoljetnih građana Republike Hrvatske. Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu sociodemografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom svibnja, HDZ bi bio relativni izborni pobjednik.

Prema istraživanju CRO Demoskop na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka nalazi se HDZ s izborom od 27,3 posto ispitanika (prema 28 posto iz travnja). SDP je drugi i bilježi potporu od 17,4 posto (prema 16,9 posto iz travnja), a slijede Živi zid s izborom od 9,6 posto (prema 8,5 posto iz travnja) i MOST sa 6,6 posto (prema 6,8 posto iz travnja) te ostale stranke. Neodlučnih birača je 9,6 posto.

Anketa rađena uoči europskih izbora pokazuje da bi listu HDZ-a zaokružilo 26 posto ispitanika (5 mandata). SDP je odabir za 16,2 posto birača (3 mandata), dok listu Živog zida njih 7,9 posto (1 mandat). Amsterdamska koalicija uživa potporu 7 posto (1 mandat), a slijedi Most sa 5,6 posto (1 mandat). Za 12. mandat bori se 8 lista, a najbliži su HDZ i Živi zid.

Na vrhu ljestvice pozitivnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 15,7 posto odabira, a slijedi predsjednik Vlade Andrej Plenković s izborom od 12 posto (10,3 posto).

Na vrhu ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara nalazi se premijer Plenković s izborom od 21,5 posto (prošli mjesec 22,3 posto), drugo mjesto zauzima predsjednik SDP-a Davor Bernardić s 9,4 posto, a treće mjesto Milijan Brkić s izborom od 5,7 posto.

Smjer kretanja zemlje, kao svojevrstan pokazatelj društvenog optimizma, podupire 19,1 posto građana, dok ih 71,9 posto smatra da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru. Kakav je smjer zemlje, ne zna 9 posto ispitanika.

Razina potpore politici Vlade u svibnju iznosi 32,7 posto, dok Vladine politike ne podupire 51,9 posto ispitanika, što je iskorak u odnosu na prošli mjesec, kada je 30 posto ispitanika podupiralo rad Vlade, a 53,3 posto mu se protivilo.

Humanitarna akcija za malu Riječanku Milu najvažniji je događaj u posljednjih mjesec dana za 28,2 posto hrvatskih građana, dok su problemi u brodogradilištima i dalje pri vrhu najvažnijih događaja, ovaj mjesec s 24,3 posto. Iseljavanje iz Hrvatske te problemi s nedostatkom radne snage najvažnija je tema za 11,3 posto hrvatskih građana. Dvije su teme s izborom većim od pet posto: kampanja za referendum o mirovinama i početak prikupljanja potpisa (9,7 posto) i posjeta kineske državne delegacije i međunarodni skup u Dubrovniku (6,6 posto).

Grafika: RTL

Teme