Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 5. 2019.

Na europskim izborima odlučujemo o smjeru Hrvatske i cijele Europe

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u završnoj svečanosti proslave Dana Europe na zagrebačkom Europskom trgu

U kratkom obraćanju nazočnima premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo time što se Dan Europe tradicionalno obilježava zadnjih nekoliko godina na Europskom trgu zahvaljujući suradnji Europske komisije, Europskog parlamenta i Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Rekao je da Dan Europe predstavlja dan mira i kontinentalnog projekta razvoja Europe kao odgovora na strahote Drugoga svjetskog rata, podsjetivši na to da je prošlo gotovo sedam desetljeća otkad se gradi europski projekt, čiji je Hrvatska dio sad već šest godina.

„A na nama je da iskoristimo sve pogodnosti. To radimo predano i iskreno jer smatramo da je naša budućnost u suradnji sa zemljama koje su izgradile ovaj projekt i najbolji način za naš ravnomjerni nacionalni razvoj, smanjujući nejednakosti, jačajući socijalnu koheziju, pridonoseći gospodarskom rastu, a iznad svega dijeljenju europskih vrijednosti“, naglasio je Plenković.

Predsjednik Vlade čestitao je još jednom Dan Europe i pozvao građane da iziđu na europske izbore 26. svibnja jer se na njima, poručio je, odlučuje ne samo o smjeru Hrvatske nego i o smjeru cijelog europskog projekta.

Mirovinska reforma omogućit će održivost javnih financija i veće mirovine

Odgovarajući na pitanja novinara, premijer Plenković osvrnuo se na prikupljanje potpisa za referendum Inicijative „67 je previše“ te je pojasnio jučerašnji razgovor sa sindikalnim predstavnicima na štandu na Britanskom trgu.

"Mahnuli su mi, zamolili da prijeđem cestu, malo sam razgovarao s ljudima koji potpisuju, pitao ih je jel znaju da je to 67 iz vlade SDP-a. Pitam kako nije bilo skupljanja potpisa prije pet godina, pa nema odgovora. Ono što GONG kao neovisni NGO priča, govori više o njima", rekao je Plenković.

Predsjednik Vlade naglasio je da mirovinska reforma koju je izglasala HDZ-ova parlamentarna većina omogućuje sugrađanima veće mirovine.

„Ako nećemo to povećanje, onda srušimo reformu“, poručioje Plenković, istaknuvši da ona ne diskriminira umirovljenike.

Pojasnio je i da bi ljudi koji su radili isti broj godina i isti posao po zakonima SDP-a imali nejednake mirovine. Predsjednik Vlade naglasio je da je mirovinska reforma rađena tako da osigura održivost javnih financija, podsjetivši na to da je dobila pozitivne ocjene Europske komisije, Svjetske banke, MMF-a i agencija za kreditni rejting.

„Mi smo zahvaljujući toj reformi vratili Hrvatsku u investicijski kreditni rejting. Ovo je faza skupljanja potpisa, vidjet ćemo hoće li ih biti dovoljno. Ako bude referendum, imat ćemo raspravu o tome što je dobro, a što nije, ali moramo znati: ako hoćemo reforme, onda ih moramo raditi, ako ih nećemo nego ih želimo rušiti, treba i to reći“, poručio je Plenković.

Vlada je učinila mnogo na području demografske politike

Govoreći o demografskim mjerama koje je predstavila ministrica Nada Murganić, premijer Plenković je podsjetiona to da je Vlada učinila mnogo na području demografske politike, od poreznih rasterećenja, rodiljnih naknada, sufinanciranja stambenih kredita za mlade obitelji do izgradnje vrtića i škola. Poručio je da se ide u dobrom smjeru i mijenja ozračje.

Plenković je kazao da se i na razini Europske unije traže rješenja kako bi se kroz financijske okvire pronašle mjere za unapređenje demografske politike.

Što se tiče komemoracije Bleiburgu u subotu 18. svibnja, predsjednik Vlade naglasio je da se ona mora provesti u skladu s austrijskim zakonima, uz poštovanje prema žrtvama.

Uz predsjednika Vlade na Europskom trgu bile su potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.