Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 5. 2019.

Plenković i Szijjártó o političkoj i gospodarskoj suradnji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je mađarskog ministra vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjártóa. Uz njega bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predsjednik Vlade Plenković i ministar Szijjártó naglasili su da su odnosi Hrvatske i Mađarske u proteklom razdoblju poboljšani, dodavši kako trgovinska razmjena između dviju zemalja iznosi preko 2,2 milijarde eura, dok je bilateralna suradnja u okviru EU-a i NATO-a vrlo dobra. Predsjednik Vlade podsjetio je i na to da je posjet premijera Orbana Hrvatskoj u prosincu 2018. nakon sedam godina pridonio unapjeđenju odnosa između dviju zemalja.

Plenković i Szijjártó istaknuli su važnost jačanja gospodarske suradnje, osobito na području energetike, vodeći računa o sigurnosti opskrbe energijom na cijelom području srednje i istočne Europe. Razgovarali su također o realizaciji LNG projekta.

Govoreći o predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020, Plenković je najavio sastanak na vrhu zemalja jugoistoka Europe i država članica EU-a u Zagrebu, što pozdravlja i mađarska strana. Szijjártó je izrazio punu potporu Mađarske ulasku Hrvatske u Schengen.

Obojica su izrazila zadovoljstvo položajem i pravima hrvatske manjine u Mađarskoj, kao i mađarske manjine u Hrvatskoj.