Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 6. 2019.

Plenković s nobelovcem Modrichem o poboljšanju zdravstvenih usluga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je prof. dr. Paula Modricha, američkog znanstvenika hrvatskih korijena, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 2015. godine

Uz predsjednika Vlade bio je ministar zdravstva Milan Kujundžić te posebni savjetnik za društvena pitanja, akademik Zvonko Kusić. U pratnji prof. dr. Paula Modricha bio je prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za Međunarodne odnose Američke akademije za forenzičke znanosti te predsjednik Međunarodnoga društva primijenjenih bioloških znanosti.

Prof. dr. Paul Modrich dobitnik je Nobelove nagrade za kemiju u 2015. za istraživanja kemijskih mehanizama koji popravljaju oštećenja na DNK-u, a ovih je dana u Hrvatskoj kako bi sudjelovao na Jedanaestoj ISABS-ovoj konferenciji o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini koja će se održati od 17. do 22. lipnja. Rezultati njegova rada važni su za unapređenje liječenja raka debelog crijeva, ali i za stanovit postotak drugih tumora i neurodegenerativnih bolesti.

Na sastanku se raspravljalo o suvremenim postignućima i promjenama u zdravstvu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upoznao je prof. dr. Paula Modricha s aktivnostima koje Vlada poduzima na području zdravstva, kao i s planovima za poboljšanje kvalitete zdravstvenih usluga i modernizaciju sustava u idućem razdoblju. Na kraju je predsjednik Vlade čestitao prof. Modrichu na postignućima te mu zaželio ugodan boravak u Hrvatskoj.