Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Bruxelles | 20. 6. 2019.

Europski proračun, strateški program EU-a i budućnost europskih institucija

Drugog dana boravka u Bruxellesu premijer Plenković sudjeluje u sastanku Europskog vijeća, a potom i u radnoj večeri na kojoj će čelnici zemalja Europske unije raspravljati o imenovanjima novih voditelja europskih institucija

Uoči sastanka predsjednik Vlade Plenković izjavio je da će se na današnjem sastanku Europskog vijeća razgovarati o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a, zaštiti okoliša, vanjskopolitičkim odnosima i politici proširenja, Strateškom programu EU-a (2019–2024) i o budućim europskim institucijama.

Osvrnuo se također na napis belgijskoga dnevnog lista Le Soir, koji je objavio da se kao ozbiljni kandidati za čelnike Europske Komisije i Europskog vijeća spominju on i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Kazao je da je mnogo toga o čemu se špekulira u medijima jako daleko od razgovora koji se vode za stolom.

"Budimo realni. Mi svi zajedno pratimo medije, i ako malo pogledate europske medije, ima toliko tih špekulacija, a ja mogu reći da je veoma mnogo u tim špekulacijama daleko od razgovora koje vodimo za stolom. Pregovori su vrlo teški, vrlo tvrdi. Večeras ćemo održati raspravu, pitanje je dokad će trajati i ne bih se kladio da će odluka biti donesena danas ili sutra", rekao je Plenković.

Na pitanje novinara bi li Hrvatska realno mogla odbiti jedno tako visoko mjesto ako bi joj ono bilo ponuđeno, premijer Plenković pojasnio je da te funkcije ne idu po sistemu darova.

„Mislim da imate krive premise, ali dobro je da se špekulira, simpatično je", zaključio je Plenković.

Izvor: Hina/Vlada