Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 6. 2019.

Jačamo naše gospodarstvo, društvenu solidarnost i uključivost

Predsjednica Republike, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora položili su zajednički vijenac kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

U izjavi za medije u povodu Dana državnosti, premijer Plenković kazao je da je današnji dan bio preduvjet međunarodnog priznanja te slijed želja hrvatskoga naroda vrlo jasno artikuliranog na referendumu koji je održan u svibnju 1991. godine.

Dosad smo ostvarilisve nacionalne zadaće: demokraciju, slobodu, vladavinu prava i socijalno-tržišno gospodarstvo, rekao je Plenković.

Pravno-ekonomska transformacija

Pravno-ekonomsku transformaciju doživjeli smo također ulaskom u Sjevernoatlantski savez i članstvom u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je sada, na pragu 4. desetljeća hrvatske samostalnosti, vrijeme da jačamo naše gospodarstvo, socijalnu uključivost, solidarnost, razvojnu sposobnost.

"Vrijeme je da lovimo korak s onim europskim zemljama, osobito srednje i jugoistočne Europe koje su imale puno dulji staž u Uniji i nisu imale agresiju kao što smo mi imali tijekom devedesetih i otišli su nekoliko koraka ispred nas," kazao je.

Premijer drži da Hrvatska taj korak dobro lovimo, što pokazuju i gospodarski rezultati. "U zadnje tri godine prosječne plaće su povećane za više od 700 kuna. To je puno više nego u mandatima tri ranije vlade. Idemo dalje i s fiskalnom konsolidacijom i sa smanjenjem javnog duga i s povećanjem minimalne plaće. S gospodarskim rastom – sve ono što čini kvalitetniji život svih hrvatskih građana," nabrojio je predsjednik hrvatske Vlade.

Šest relevantnih datuma

Upitan o promjeni datuma obilježavanja Dana državnosti, premijer je kazao kako smatra da je bila pogreška vlasti koja je nastupila nakon 2000. da se mijenjaju državni blagdani.

"Većina se Hrvata identificirala s 30. svibnja, a moramo voditi računa i o novim generacijama. Ima i praktičnih razloga. Šest je relevantnih datuma u Hrvatskoj, a to su: 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja, ujedno i obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zatim 30. svibnja, 25. lipnja, 5. kolovoza, 8. listopada i 18. studenog - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Razmišljamo o tih šest datuma i predložit ćemo jedno novo rješenje koje će biti primjerenije", rekao je Plenković govoreći o datumima državnih blagdana koji se obilježavaju u Hrvatskoj.

Podrška aktualnoj predsjednici

Komentirajući novinske napise o ministru Kuščeviću, predsjednik Vlade kazao je da se njegov krimen svodi na to što u dvije nekretnine nije upisao u katastar.

"To jest propust, no ne takvih razmjera da moramo dovoditi u pitanje njegov politički niti ljudski integritet," kazao je premijer.

Dodao je da je to slijed dobro usmjerenih napada na ministre. "U zadnje tri godine imali smo slične pritiske na mnoge ministre. On je sada deseti, jubilarni", rekao je.

Plenković je rekao da će HDZ na predsjedničkim izborima podržati aktualnu predsjednicu, a da se u demokratskoj državi svi mogu kandidirati, a pobijedit će Kolinda Grabar-Kitarović

Upitan o spominjanju njegovog imena kao mogućeg kandidata za europske institucije, predsjednik Vlade kazao je: "Neka spominju, to je dobro za Hrvatsku".

Misa i prijam kod predsjednice

Nakon polaganja vijenca na Gradskom groblju Mirogoj, predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na Svetoj misi zahvalnici u prigodi Dana državnosti u Crkvi sv. Marka.

Navečer je prisustvovao svečanom prijamu u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.