Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 7. 2019.

Prihvatio sam ostavku ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Kuščevića

Ministar Lovro Kuščević stavio je na raspolaganje mandat ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a, a premijer Plenković prihvatio je njegovu ostavku na obje dužnosti

U izjavi medijima u Središnjici HDZ-a, predsjednik HDZ-a i Vlade Plenković kazao je kako su, s obzirom na sve aktivnosti proteklih tjedana u javnosti i medijima, procijenili da se time čini i velika šteta njemu osobno a, naravno, i Vladi i HDZ-u te da to nema nikakvog daljnjeg smisla.

"Ono što sada slijedi je da Kuščević u okviru svojih aktivnosti riješi sve te nedoumice koje se postavljaju u javnosti i na taj način omogući svoje političko djelovanje", poručio je Plenković.

Kuščević: Vlada ima izvrsne rezultate, ne želim biti teret

Lovro Kuščević istaknuo je da je svoj mandat dao na raspolaganje te da ga je predsjednik Vlade i HDZ-a prihvatio ostavku na dužnosti.

"Ja sam odgovoran političar. Dugo sam u politici, imam iza sebe tri mandata općinskog načelnika, dva mandata županijskog vijećnika, tri puta sam imenovan za ministra i jasno mi je da ova negativna medijska percepcija, temeljem svih neosnovanih napada na mene, predstavlja veliki teret i za stranku i za Vladu RH. Ne želim ovoj Vladi koja dobro radi i ima izvrsne rezultate biti uteg kako ti rezultati ne bi bilo još bolji", rekao je.

Dodao je kako će svoj rad nastaviti u Hrvatskom saboru, kao županijski vijećnik u Splitsko-dalmatinskoj županiji i kao vijećnik u Općini Nerežišća. Zahvalio je kolegama u Vladi iz redova HDZ-a na suradnji te predsjedniku Plenkoviću što mu je dao priliku da dva puta bude ministar.

Prihvaćeno pismo namjere za uvođenje eura

Na sastanku u stranci razgovaralo se, među ostalim, o pripremama za sjednicu Skupštine Ličko-senjske županije koja će se održati u srijedu i vijesti da je u Bruxellesu na sastanku eurogrupe prihvaćeno hrvatsko pismo namjere i akcijski plan o uvođenju eura.

Vezano za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog arbitražnog sporazuma, predsjednik Plenković istaknuo je kako je razgovarao s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Metelko Zgombić.

"Održano je saslušanje povodom slovenske tužbe protiv Hrvatske u vezi provedbe za nas neprihvaćenoga arbitražnog sporazuma. Dojmovi koje ima naše izaslanstvo i naša zastupnica pozitivni su. Hrvatska je izložila svoju argumentaciju prema kojoj Europski sud nije nadležan za taj spor", istaknuo je Plenković.