Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 9. 7. 2019.

Rekonstrukcijom Vlade ambiciozno prema ostvarenju programskih ciljeva

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a premijer Andrej Plenković dao je izjavu za brojne okupljene novinare

Potpora radu Vlade i HDZ-a

"Danas smo na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća raspravili nekoliko važnih tema. Prvo, svi članovi oba tijela podržavaju smjer rada Vlade i politike Hrvatske demokratske zajednice koja je u protekle tri godine osigurala političku stabilnost u zemlji, stvorila potreban mir i vrijeme da predanim reformskim radom Hrvatska ostvari velike iskorake, osobito kada je riječ o gospodarskim, makroekonomskim pokazateljima", poručio je u izjavi medijima Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je da se potvrde toga vide i na smanjenju javnoga duga, rastu BDP-a, većoj zaposlenosti, manjoj nezaposlenosti, rastu prosječne plaće, rastu minimalne plaće, strukturnim reformama koje poduzimamo, izlasku iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, nema više makroekonomskih neravnoteža, kao i na investicijskoj razini prema dvije agencije.

"Sve smo to ostvarili zbog ključnog preduvjeta, a to je stabilna parlamentarna većina koja omogućuje da Vlada radi svoj posao", kazao je Plenković.

Rekonstrukcija Vlade

Naglasio je da je danas dobio potporu i članova Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da, sukladno svojoj procjeni, poduzima sve ono što smatra potrebnim za osvježenja u Vladi.

"Dakle, za svojevrsnu rekonstrukciju, na način da idemo ambiciozno ka ostvarivanju svih naših programskih ciljeva kako bi se zemlja kvalitetno pripremila za, nama izrazito važno, predsjedanje Europskom unijom u prvoj polovici 2020. godine. Također, i da se stranka pripremi za predsjedničke izbore te da damo čvrstu potporu Kolindi Grabar-Kitarović", poručio je Plenković.

Važne zadaće HDZ-a

Dodao je da je HDZ donio zaključak da, nakon iskustva vezanog za ostavku ministra uprave, podcrta jednu vrijednosnu kategoriju.

"Kao predsjednik HDZ-a ne želim da bilo kakve medijske insinuacije koje imaju neku aluziju na neprimjerene radnje ugroze niti rad Vlade niti rad stranke. HDZ, kao najsnažnija politička stranka u Hrvatskoj, ima za zadaću ostvariti društvenu koheziju, smanjivati napetost u vrlo polariziranom društvu te voditi zemlju i politički, i gospodarski i socijalno - naprijed. I naši partneri u parlamentarnoj većini vrlo su jasno kazali da podržavaju rad Vlade i spremni su se angažirati u svim ciljevima koje sam sada naveo", istaknuo je Plenković.

Teme