Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 13. 7. 2019.

Otvoren je rekonstruiran i obnovljen terminal Zračne luke Split

Tijekom posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji premijer Plenković boravio je u Trilju, Splitu, Makarskoj i Jelsi na Hvaru

U Splitu je sudjelovao u otvorenju rekonstruiranog i obnovljenog putničkog terminala Zračne luke Split.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo time što je dovršen projekt obnove i proširenja splitske Zračne luke, jedne od najvažnijih i najprometnijih hrvatskih zračnih luka, koja je zabilježila promet od preko 3 milijuna putnika u prošloj godini.

„Ovo je izrazito vrijedan projekt unaprjeđenja infrastrukture zračnih luka u Republici Hrvatskoj“, kazao je Plenković, podsjetivši na to da su nedavno otvoreni novi putnički terminali Zračne luke Zagreb i Zračne luke Dubrovnik. Dodao je da se ulaže i u Zračnu luku Zadar.

Prometna infrastruktura u zračnim lukama dobiva novu kvalitetu

Što se tiče obalnih zračnih luka, predsjednik Vlade je rekao da su u planu investicije u luke na Braču i Lošinju. „Prema tome, prometna infrastruktura u zračnim lukama dobiva novu kvalitetu“, istaknuo je.

Govoreći o obnovi i proširenja splitske Zračne luke, premijer je naglasio da je riječ o posebno značajnom projektu vrijednom 450 milijuna kuna vlastitih sredstva Zračne luke kreditiranjem Hrvatske banke za obnovu i razvoj, dodavši da su izvođači radova bile hrvatske kompanije – Kamgrad, KFK Tehnika i Viadukt. Naglasio je da je ovaj projekt započet i dovršen u mandatu ove vlade.

Plenković je istaknuo da će Zračna luka dati novu dimenziju i Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji općenito, a omogućit će i kvalitetniji protok putnika.

„Imamo modernu, prozračnu i prekrasnu zračnu luku u Splitu. Čestitam svima i mislim da je ovo velik korak naprijed za zračni promet i za naše zračne luke uopće“, poručio je Plenković.

Nastavljamo s velikim infrastrukturnim projektima

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo što je danas otvoren putnički terminal Zračne luke Split, koja je iza zagrebačke Zračne luke najveća u Hrvatskoj. Zahvalio je Upravi Zračne luke koja je dobro pripremila projekt te projektantima i izvođačima radova.

„Ovo je ovdje bilo dosta dobro. Nismo imali nikakvih problema. Nastavljamo dalje s velikim infrastrukturnim projektima. To je danas negdje oko 20 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, uglavnom iz europskih fondova“, kazao je Butković.

Butković je rekao da prometna infrastruktura u Splitsko-dalmatinskoj županiji mora biti bolja.

„Radujem se da ćemo vrlo brzo krenuti i s onim raspletom oko Omiša. Za koji dan ćemo potpisati ugovor. Prometni projekti sukladno odlukama Vlade od 4. svibnja prošle godine idu dalje na dobrobit grada Splita i čitave Županije“, zaključio je.

Zahvalivši predsjedniku Vlade na podršci, direktor Zračne Luke Split Lukša Novak istaknuo je da je riječ o jedinstvenom povijesnom događaju ne samo za Zračnu luku Split već općenito za zračni promet u Hrvatskoj. Dodao je da je riječ izvanrednom arhitektonskom djelu.

„Što se tiče prometa ove godine očekujemo osam posto. Uz puštanje u rad, promet putnika teče normalno, danas je prošlo 30 tisuća putnika, a ovaj mjesec 700 tisuća“, rekao je Novak.

Projekt vodoopskrbe i odvodnje vrijedan 250 milijuna

Prije posjeta Splitu predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u Trilju s gradonačelnikom Ivanom Šipićem i županom Splitsko-dalmatinske županije Blaženkom Bobanom. Potom je nazočio potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o sufinanciranju za „Projekt integralnog sustava vodoopskrbe i odvodnje Cetinske krajine – Trilj, Otok i Dicmo“. Uz predsjednika Vlade bio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predsjednik Vlade kazao je kako će ovaj veliki projekt vrijedan 250 milijuna kuna, od čega su 132 milijuna kuna europskih sredstva, puno značiti za Cetinsku krajinu, za kvalitetu života, za razvoj gospodarstva, zapošljavanje, ali i za podizanje standarda.

Naglasio je da je projekt važan i za investicije jer se veže za već potpisane ugovore Hrvatskih voda koji se tiču Sinja.

„Napredujemo što se tiče vodno-komunalne infrastrukture u Cetinskoj krajini, investiramo, dižemo standard života svih ljudi ovdje na jednu novu i višu razinu. Ovo je dodatna vrijednost europskih fondova za svakodnevni život hrvatskih građana u Cetinskoj krajini“, poručio je Plenković.

Izgradnja vodnokomunalne infrastrukture na Hvaru

Posjet županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković nastavio je u Jelsi gdje se sastao s načelnikom Općine Nikšom Peronjom, a nazočio je i potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovora o sufinanciranju za „Projekt izgradnje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Jelsa-Vrboska i Stari Grad“.

Uz predsjednika Vlade bili su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Predsjednik Vlade čestitao je svima koji su pridonijeli da se kvalitetno pripremi ovaj projekt, kazavši da će on omogućiti puno veću kvalitetu života svim stanovnicima središnjeg dijela otoka Hvara, ali isto tako brojnim posjetiteljima i turistima koji dolaze na ovaj otok.

Naglasio je da je ovo dodatna vrijednost hrvatskoga članstva u Europskoj uniji te da ovakva sredstva Hrvatske vode, ali i jedinice lokalne i područne samouprave same ne bi mogle imati.

„Injekcija koje donosi naše članstvo u Europskoj uniji sada će se konkretnije vidjeti, a projekt će se realizirati u sljedećih 40-ak mjeseci i uistinu će promijeniti kvalitetu života naših sugrađana na Hvaru“, rekao je Plenković.

Otvoren stalni postav Malakološke zbirke Franjevačkog samostana Makarska

Posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je u Makarskoj, gdje je sudjelovao na svečanosti otvorenja stalnog postava Malakološke zbirke Franjevačkog samostana Makarska.

Sredstva za obnovu i uređenje stalnog postava Malakološke zbirke Franjevačkog samostana Makarska osigurali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Grad Makarska, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica grada Makarske i Franjevački samostan Makarska.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Vlade istaknuo je važnost obnove i uređenja stalnog postava Malakološke zbirke Franjevačkog samostana jer će, kazao je, pridonijeti razvoju kulturne baštine, turističke ponude i prepoznatljivosti grada Makarske.

Zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji ovog velebnog projekta, premijer je izrazio zadovoljstvo što je dovršen baš u mandatu ove vlade.