Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Tolisa, Orašje | 6. 9. 2019.

25 milijuna kuna za projekte od interesa za Hrvate u BiH

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je na svečanosti održanoj u Tolisi povodom potpisivanja ugovora o financijskoj potpori za provedbu kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i drugih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz državnog proračuna Hrvatske za 2019.

U prigodnom govoru predsjednik Vlade Plenković zahvalio je na gostoprimstvu, a posebno gvardijanu Franjevačkog samostana u Tolisi fra Mariju Juriću i ostalim franjevcima

„Hvala na ovako lijepom ozračju i ovako lijepoj atmosferi. Ovo je jako lijepo okupljanje Hrvata u Bosni i Hercegovini te je i večerašnja 'Večer Hercegovine u Posavini' uvijek dobra prigoda za sinergiju hrvatskog naroda u BiH“, poručio je.

Europska budućnost BiH

Izdvojio je pritom da su u Tolisu došli s poštovanjem prema BiH sa željom da se odnosi uređuju na što kvalitetniji način, da se rješavaju otvorena pitanja te da se kroz potporu BiH posebno vodi računa o pravima

Hrvata kao najmalobrojnijeg, ali važnog naroda za sadašnjost, prošlost, ali još više za europsku budućnost BiH.

Napomenuo je da je zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović evocirao trenutke kada je za vrijeme njegove dužnosti predsjedatelja

Predsjedništva BiH ta zemlja podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

„Uz snažnu potporu diplomacije BiH, ali i uz potporu Republike Hrvatske, kao članice EU, taj proces kontinuirano traje. Mi ćemo se zalagati da ide na dobrobit cijele zemlje, a da istodobno osnaži ravnopravnost i položaj hrvatskog naroda“, istaknuo je.

Stečevina projekata

Plenković je izdvojio, vezano za ugovore koji se danas potpisuju, da su oni vrijedni skoro 26 milijuna kuna.

„To je sjajno – 90 ugovora i projekata. To potvrđuje kontinuitet, sustavnost i konzistentnost naše politike te jedne dobre komunikacije gdje se financiraju projekti i u području obrazovanja, kulture, zdravstva, stipendiranja učenika, brojni projekti koji podupiru i vjerske aktivnosti u BiH“, kazao je.

Ocijenio je da se stvorila stečevina projekata koji svakodnevni život Hrvata u BiH čine kvalitetnijim. Posebno je istaknuo da je danas u Banskim dvorima održan sjajan susret s biskupom banjalučkim mons. dr. Franjom Komaricom.

„Na njegovu smo zamolbu reagirali i dodijelili još 600 tisuća kuna za Katolički školski centar u Bihaću, uz potporu koju sustavno dajemo Katoličkom školskom centru „Ivan Merz“ u Banja Luci. Posebno mi je drago da djeca koja pohađaju ovaj Katolički školski centar, čak 80 posto njih su Bošnjaci“, rekao je.

I susjedi i prijatelji

Dodao je da je važna obrazovna kvaliteta, uloga ovog centra te spružena ruka hrvatske Vlade, ne samo radi čuvanja leđa kao što smo čuli u ovom kratkom filmu, nego jer je zaista to ključno, nužno i dobro za BiH.

Naglasio je da je to poruka i susjeda i prijatelja te onoga koji zna da smo tu jedni uz druge stoljećima te ćemo biti i u budućnosti.

„Ja se nadam i jednog dana zajedno u EU i Sjevernoatlantskom savezu. To je naša ambicija, to je naša jasna politička poruka“, dodao je.

Osnaženi odnosi, unaprijeđena gospodarska suradnja

Istaknuo je da su u zadnje tri godine osnaženi odnosi Hrvatske i BiH, povećan je broj konzulata i broj predstavništava te je unaprijeđena gospodarska suradnja.

„Maksimalno smo realizirali projekte, fokusiramo se na ono što treba ostati standard angažmana Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH i prema BiH“, naveo je.

Zahvalivši svima, predsjednik Vlade dodao je da državni tajnik Središnjeg državnog ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić svaki dan rade za ovo radi čega su se danas okupili u Tolisi.

Poručio je zaključno da će ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i svi ostali članovi Vlade nastaviti ovim tempom, kao i jednako srčanim angažmanom.

Nastavljamo podupirati BiH na putu u Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez

Upitan o činjenici da u Bosni i Hercegovini još nije formirana vlast, premijer Plenković kazao je u izjavi medijima da ovo nije prvi put u BiH da nakon izbora malo dulje traje proces formiranja vlasti.

„Ima i nekih drugih zemalja na 'B', poput Belgije, gdje još nismo ni blizu rekorda koji su bili prije nekoliko godina. Očekujemo da se političke stranke dogovore, to je stvar unutarnjopolitičkih aktera, stvar BiH“, kazao je.

Naglasio je da je stav Hrvatske da podupire BiH i na putu prema Europskoj uniji i na putu prema Sjevernoatlantskom savezu.

„Prethodno je pitanje da svi politički akteri u BiH žele također taj cilj. Mi znamo da je Hrvatski narodni sabor BiH, a i HDZ BiH, po toj temi vrlo artikuliran, vrlo jasan i vrlo čvrst. Dijelimo njihov stav, smatram da bi to bilo dobro za cijelu BiH. Tu smo da podupiremo“, rekao je.

Prava konstitutivnih naroda jasno definirana

Upitan kako komentira imenovanje američkog povjerenika za zapadni Balkan Matthewa Palmera, predsjednik Vlade Plenković je kazao da se s njim susreo prije nekoliko mjeseci.

„Mislim da je ustavno ustrojstvo BiH jasno. Svi jako dobro znamo kako i u kakvim okolnostima je nastao Ustav BiH, koji je Aneks Daytonskog sporazuma. Smatramo da u BiH trebaju biti ravnopravni i Hrvati, i Bošnjaci, i Srbi, i svi oni koji u njoj žive. A da su prava konstitutivnih naroda jasno definirana u Ustavu BiH.

Novinare je zanimao i današnji sastanak koalicijskih partnera u Banskim dvorima. Plenković je kazao da je to redoviti sastanak i dijalog partnera.

Respekt prema državi

Na pitanje o intoniranju himne u školama, odgovorio je da je smatra da hrvatski obrazovni sustav treba mladim generacijama usaditi i ugraditi te njegovati respekt prema državi, državnim institucijama i prema simbolima države.

„Jedan od načina je i poštovanje prema hrvatskoj himni“, dodao je.

Kazao je da dolazimo na kraj trećeg desetljeća naše samostalnosti i kada imamo nove mlade generacije, te podsjetio na vrijeme sudbonosno za Hrvatsku, na Domovinski rat.

„Dolaze mladi ljudi koji nemaju svoj put, svoje iskustvo, svoje sjećanje tog vremena, mislim da je važno da imaju respekt prema državi. Društvo će nam biti bolje, kvalitetnije, pristojnije, kulturnije, tolerantnije i uljuđenije“, izdvojio je.

Vezano za objavu na društvenim mrežama eurozastupnice Željane Zovko o obljetnice Herceg-Bosne, predsjednik Vlade je rekao da je ona sama to objasnila.

„Ona je bila jako agilna i angažirana zastupnica u drugom dijelu mandata prošlog saziva. Na našoj je listi našom političkom voljom i dogovorom. Zalaže se i za hrvatske nacionalne interese i za BiH, a posebno za prava Hrvata u BiH kroz rad u Odboru za vanjske poslove“, zaključio je predsjednik Vlade Plenković.

Ustrajni smo u zalaganju za prijateljstvo s BiH i ravnopravnost hrvatskog naroda

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nazočio je u Orašju na manifestaciji "Večer Hercegovine u Posavini", održanoj u dvorani "Golden Palast", Bazeni Aqua Centar.

U prigodnom obraćanju, predsjednik Vlade Plenković je, zahvalivši domaćinima na gostoprimstvu, istaknuo zadovoljstvo što je ponovno na ovoj manifestaciji.

"Ovdje smo bili 2016. godine, uoči izbora za Hrvatski sabor. Hvala vam na potpori koju ste nam tada dali. Ona je puno značila i bila veliki doprinos pobjedi, stjecanju povjerenja hrvatskih birača i Hrvata u Bosni i Hercegovini na tim izborima", kazao je.

"Iza nas su", naglasio je, "tri godine angažmana, tri godine predanog rada za boljitak i hrvatskog društva i hrvatskog gospodarstva, za veću socijalnu uključenost."

Podsjetio je i na rad u zadnje tri godine na jačanju međunarodnog položaja Republike Hrvatske, a posebno snažnog zalaganja za prijateljstvo i suradnju s BiH te jačanje ravnopravnosti i uopće, položaja hrvatskog naroda u BiH.

"Na tom putu smo zajedno, na tom putu smo ustrajni, angažirani i to činimo iz srca, to činimo iz ratia. To smo činili jučer, činimo danas i činit ćemo u budućnosti", poručio je.

Veliki hrvatski glumac Ivo Gregurević

Plenković se osvrnuo i na 24. Dane hrvatskog filma "Ivo Gregurević", koji počinju sutra u Orašju.

"Prije dvije godine, bili smo ovdje na događaju koji će biti sutra – 24. put, ali prvi put bez velikog čovjeka ovog kraja, velikog hrvatskog glumca Ive Gregurevića na njegovom festivalu", rekao je.

Istaknuo je da je Ivo Gregurević ostavio neizmjeran, bogati trag u hrvatskoj kulturi, hrvatskom filmu i kazalištu.

"Posebice njegova ljubav prema svom kraju, prema onome što je vama dao u pogledu kulture, osobito one filmske, ostat će trajno. Zato mi je drago da će sutra ovaj festival nositi njegovo ime. Zahvaljujem i njegovim prijateljima i prijateljicama koji su ovdje", poručio je.

Na kraju, predsjednik Vlade poželio je večeras pobjedu hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji u utakmici sa Slovačkom.