Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 9. 2019.

Od svih očekujemo odgovornost i zrelost za izbornu pobjedu HDZ-a

Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a predsjednik Andrej Plenković dao je u Središnjici izjavu za medije

O temama na sjednici Predsjedništva

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je punu potporu kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović te najavio maksimalni angažman svih članica i članova HDZ-a za predsjedničke izbore. Dodao je da HDZ daje čvrstu i jasnu potporu smjeru kojim vodi Vladu i državu, smjeru koji je osigurao političku stabilnost, pozitivne ekonomske trendove i snažnije međunarodno pozicioniranje RH, a što su bile i ključne teme sjednice Predsjedništva.

"Svi razumiju da je u izbornoj kampanji važno imati koherentnu, jedinstvenu politiku. Stoga očekujemo od svih punu ozbiljnost - da se suzdrže od onih unutarstranačkih aktivnosti koje disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i birače. Očekujemo da budu odgovorni i zreli te da se ponašaju u interesu HDZ-ove izborne pobjede", poručio je Plenković.

Dodao je da su svjedočili izjavama koje nisu dane kako bi se pomoglo predsjednici u kampanji ili ojačalo Vladu, nego isključivo iz osobnog interesa - radi pozicioniranja prije unutarstranačkih izbora, koji će se održati tek iduće godine, u roku i u skladu sa Statutom HDZ-a.

"U povijesti stranke još nije doživljeno da se ljudi nastoje pozicionirati tako rano, toliko mjeseci prije tih izbora. Namjerno sam rekao da je Miro Kovač irelevantan za politiku HDZ-a kako bi se prestalo zbunjivati članstvo HDZ-a i javnost. Svatko od nas ima svoju ulogu u nekoj fazi političke odgovornosti. Jer, vodstvo HDZ-a – i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće – sada podržava smjer kojim vodimo Hrvatsku, a koji smo zacrtali kada smo dobili povjerenje prije tri godine i formirali parlamentarnu većinu u pregovorima nakon pobjede na izborima. Taj smjer znači uključivost, osobito prema pripadnicima manjina", kazao je Plenković.

O smanjivanju tenzija u društvu

Plenković je podsjetio da je nakon izjava Milorada Pupovca, koji je potpuno neprimjereno usporedio Hrvatsku s NDH i nazvao je „faktorom nestabilnosti“, odmah osudio te izjave, naglasivši da one jednostavno ne stoje.

"Ali u kasnijim istupima, u svom stilu i na svoj način, Pupovac je reterirao od sve te tri tvrdnje. I danas smo razjasnili cijeli taj kontekst, i svi s današnjeg sastanka očekuju jasan smjer i države i Vlade i stranke kakav je bio i do sada - jer smo ostvarili rezultate, imamo postignuća, smanjujemo tenzije, smanjujemo podjele u društvu, nastojimo biti uključivi. Nama je cilj da se svi hrvatski građani osjećaju sigurno i da svi poštuju demokratske institucije države", istaknuo je Plenković.

Teme