Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 17. 9. 2019.

Vlada ne vrši pritisak na novinare, to je besmislica

Premijer Plenković odbacio je tvrdnje da Vlada vrši pritisak na novinare i nazvao ih »nebuloznima«, ali je ujedno naglasio da predstavnike medija uvijek treba tretirati s posebnim obzirom, čak i kad prekrše zakon

Imam dojam da se s nevjerojatnom lakoćom optužuje Vlada, politika, nekakav "vrh" koji navodno "orkestrira" ponašanje policije, koja tobože ide za tim da uhićuje ili "disciplinira" novinare, odgovorio je premijer Plenković na pitanje o medijskim reakcijama na privođenje novinara Gordana Duhačeka i o tvrdnjama da Vlada na taj način vrši pritisak na novinare. "To su apsolutne nebuloze. Vjerojatno će takve laži kroz glasove nekih trbuhozborki i trbuhozboraca za koji dan postati štosevi. To najodlučnije odbacujem", izjavio je Plenković.

Premijer je naglasio da je još sinoć naložio ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da sastavi izvješće o tome, jer u optjecaju je mnoštvo djelomice proturječnih informacija, dok je u općem interesu da se sazna što se zapravo dogodilo.

Moj stav je vrlo jasan: bez obzira na to je li posrijedi kršenje zakona ili propisa, predstavnike medija i novinare uvijek treba tretirati s posebnim obzirom, poručio je premijer.