Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 10. 2019.

Gandhijeva poruka mira simbol je prijateljstva između Hrvatske i Indije

Premijer Plenković sudjelovao je u otkrivanju biste Mahatme Gandhija u parku Bundek u Zagrebu u društvu indijskog veleposlanika Arindama Bagchija i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo otkrivanjem Ghandijeve biste u Zagrebu o 150. obljetnici njegova rođenja.

"Njegov rođendan Ujedinjeni su narodi proglasili Međunarodnim danom nenasilja i upravo je tu poruku nenasilja, rješavanja problema pa i otpora mirnim putem, Gandhi kao univerzalnu poruku svog autoriteta i svoje uloge političara i velikog državnika distribuirao za vječnost i za cijeli svijet", kazao je Plenković.

Gandhi je pomogao Indiji da stekne neovisnost

Dodao je da je Gandhi svojim načinom života, moralnim autoritetom, skromnošću, asketizmom i osobnim primjerom pomogao svojoj velikoj zemlji i svom velikom narodu da stekne svoju neovisnost.

"Kao pravnik, za vrijeme svog života u Južnoj Africi, vidio je što je problematika kolonijalizma, što je diskriminacija, što su nejednakost i nepravda, a povratkom u Indiju, ta je svoja iskustva artikulirao u pokret koji je omogućio da, neposredno pred kraj njegovoga života, Indija 15. kolovoza 1947. stekne svoju neovisnost", istaknuo je predsjednik Vlade.

Citirao je i dvije amblematične Ghandijeve poruke: prvu – da je sila oružje slabih, a nenasilje oružje jakih te drugu – da je jedini način da živiš pustiti druge da žive.

"I upravo ta poruka tolerancije i mira ostat će nam, zahvaljujući i njegovoj bisti, poruka u gradu Zagrebu, poruka i simbol prijateljstva između Hrvatske i Indije. Kao Vlada, zahvalni smo predsjedniku Kovindu koji je prvi put službeno posjetio Hrvatsku kao indijski predsjednik ovoga proljeća, da smo dobili ovakav dar.

Posebno zahvaljujem gradonačelniku i njegovim suradnicima što su odabrali Bundek i ovaj prekrasni park kao lokaciju. Nastavimo jačati odnose Hrvatske i Indije inspirirani velikim vođom Mahatmom Gandhijem", pozvao je na kraju predsjednik Vlade Andrej Plenković.