Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 11. 2019.

Kada plaća raste za 20 posto nema nikakva razloga za prosvjed

Predsjednik Vlade Andrej Plenković govorio je u Dnevniku HTV-a o Kongresu EPP-a održanom u Zagrebu, o štrajku u prosvjeti i drugim aktualnim temama

"Današnji sastanak bio je dobar. Dijalog traje cijelo vrijeme, samo je pitanje tko ga i u kojem trenutku vodi. Kad su sindikati na Markovu trgu održali simpatičan i lijep koncert, pozvali smo ih za stol i razgovarali. Odbili su našu ponudu da im se plaća u rujnu poveća za 2 posto kroz jedan dodatak. Potom smo u pregovorima o temeljnom kolektivnom ugovoru iznijeli ponudu za povećanje osnovice 2+2+2 svim javnim i državnim službama. On se odnosi i na 6 posto dodatnih iduće godine, što je povećanje od 18,3 posto u mandatu ove vlade. Tome se dodaje povećanje božićnice i regresa za 250 kuna i dara za djecu za 100 kuna te otpremnine za više od 2 tisuće kuna," rekao je premijer.

Koeficijent nije predmet pregovora Vlade i sindikata

Dodao je da su pregovori u prosvjeti, o granskom ugovoru, završeni prošle godine. Koeficijent nije predmet pregovora Vlade i sindikata. Vlada ga donosi svojom uredbom. Iduće godine provest ćemo reviziju uredbe o koeficijentima, konzultirat ćemo stručnjake. To nitko dosad nije uspio trezveno i mirno obaviti. Današnji razgovor je bio još jedan pokušaj Vlade da nađemo rješenje. Po našem uvjerenju nema nikakvog razloga za štrajk, nikakvog razloga za prosvjed. u vrijeme kad se plaća povećava, koja je svrha štrajka?, upitao je premijer. Smatra da se radi o jednoj utakmici koja nije vođena isključivo željom sindikata.

Kazao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da se zbog dodatnih konzultacija detalji ne iznose u javnost. Naglasio je da je Vladi bitna provedba reforme obrazovanja te nastavio: "Vidjeli smo kvalitetnu mirovinsku reformu koju su socijalni partneri zlorabili na samo dva bitna elementa. Element da se radi do 67 godine donesen je za vrijeme SDP-ove vlade". Upitao je događa li se i ovaj prosvjed sasvim slučajno u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore. Kao premijer, očekuje da se taj problem riješi. "Ministrica se trudi i pokušava pridonijeti rješenju, ali neke njezine izjave nisu bile ni dobre ni prihvatljive", rekao je.

Izgubljenu nastavu treba nadoknaditi

Plenković je nadalje rekao da napadi na Vladu traju od prvoga dana. Smeta mu što se, nakon što je usvojen četvrti proračun i svi su glavni pravci Vlade ocijenjeni kao dobri, teme u koje su mnogo uložili "valjaju kao širi politički prosvjed". Dodao je da će Vlada nastojati postići dogovor kako bi štrajk prestao, kako bi se prijamni ispiti održali u roku, kako bi bilo vremena za pripreme. "Izgubljenu nastavu treba nadoknaditi, javljaju nam se ljudi koji imeju problema jer su im djeca izvan normalnog rada i sistema učenja", rekao je.

U nastavku razgovora bilo je riječi o netom održanu Kongresu europskih pučana i o tome što će izbor Poljaka Donalda Tuska kao prvog predsjednika pučana iz "nove Europe" značiti za budućnost europske politike.

Dosljedan plan predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije

"Kongres EPP-a nije došao nikakvom rotacijom u Hrvatsku, već inicijativom HDZ-a. Mi smo predložili svojim kolegama da budemo domaćini baš u vrijeme 30. godišnjice stranke i u trenutku pred predsjedanje", rekao je Plenković i dodao da su pučani "prihvatili inicijativu jer poštuju i cijene Hrvatsku. To je još jedna potvrda da ona u Europskoj uniji nije statist nego akter," kazao je.

"Tusk je veliki prijatelj Hrvatske, on je čovjek koji nas dobro razumije, koji je 2011, upravo u ovu zgradu, kada je predsjednica Vlade bila Jadranka Kosor, donio Nacrt ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. Pomogao nam je u tih šest mjeseci da se ugovor na vrijeme potpiše, a poslije i ratificira," rekao je Plenković, dodavši da je riječ o vrlo iskusnom političaru koji će EPP-u pomoći da bude još snažniji, da ga ojača u novim okolnostima, koje nisu iste kao prije 10 ili 15 godina.

Govoreći o proceduri i aktivnostima koji čekaju Hrvatsku u vezi s ulaskom u Schengen, rekao je da ćemo se truditi da to postignemo što prije, no sigurno je da proces neće završiti za vrijeme našeg predsjedanja. "Od države koja predsjeda Vijećem Europske unije očekuje se određena nepristranost", kazao je.

Na dnevnom redu samog predsjedanja bit će završnica sage o Brexitu te pregovori o višegodišnjem financijskom okviru. "Imat ćemo i sastanak država jugoistoka Europe i čelnika Europske unije ovdje u Zagrebu, 20 godina nakon onog prvog summita 2000. Imamo program predsjedanja koji je vrlo konzistentan", rekao je na kraju predsjednik hrvatske vlade.