Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 11. 2019.

Branko Lustig bio je veliki čovjek, umjetnik i domoljub

Komemoracija za istaknutoga filmskog producenta i dvostrukoga dobitnika Oscara Branka Lustiga, koji je umro 13. studenoga, održana je u utorak u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje su se od njega oprostili brojni prijatelji, kolege i najviši državni dužnosnici

Od Lustiga su se na komemoraciji među ostalima oprostili i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, redatelj Branko Ivanda i sveučilišni profesor Aleksa Bjeliš.

Pročitani su brojni brzojavi sućuti, među kojima i onaj predsjednika Države Izrael Reuvena Rivlina, američkoga veleposlanika u Hrvatskoj Williama Roberta Kohorsta kao i filmskoga redatelja Stevena Spielberga.

Svojim radom Lustig je promicao temeljne ljudske vrijednosti

"Jučer smo na Mirogoju ispratili umjetnika, hrvatskoga domoljuba, a danas izražavamo sućut obitelji," istaknuo je predsjednik Vlade Plenković dodavši kako je Lustig doista bio veliki čovjek.

Ocijenio je kako samo čovjek kao što je Lustig, nakon tolike patnje može smoći snage za život koji je obilježila ljepota umjetnosti i vjera u ljude.

"Unatoč osobnoj i tragediji cijeloga židovskoga naroda, svojim je radom promicao temeljne ljudske vrijednosti - ljubav, otvorenost, emaptiju, toleranciju i razumijevanje među ljudima," nastavio je Plenković.

Istaknuo je Lustigov vrhunski producentski rad i doprinos filmskoj umjetnosti kao uzor suvremenicima i mladim naraštajima. "Lustig je radio na promicanju ugleda Hrvatske, a Lustigova ljubav prema svojoj hrvatskoj domovini poruka je o tomu koliko je važno da svatko od nas da svoj doprinos tomu," naglasio je premijer.

Lustigov talent zasjao je u antologijskim filmskim djelima

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako se opraštamo od jednog od najboljih filmskih producenata te iznad svega, od neizmjerno dobroga čovjeka, koji je osobno iskustvo tragedije pretvorio u snažnu ljubav i vjeru prema životu i ljudima.

Podsjetila je i na to kako je Lustig bio njezin dragocjen suradnik i posebni savjetnik za pitanja holokausta te izrazila zahvalnost što je kao hrvatska predsjednica imala čast nazočiti njegovom simboličnom činu darivanja Oskara za film Schindlerova lista muzeju Yad Vashem.

Predsjednik Države Izarela Reuven Rivlin u svojoj je poruci istaknuo kako je Branko Lustig poslao poruku mladim ljudima o opasnostima koje dolaze od predrasuda, netolerancije.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj William Robert Kohorst istaknuo je Lustigov doprinos američkoj i hrvatskoj filmskoj industriji u kojoj je ostavio neizbrisiv trag. Naglasio je i kako će Lustig kao osoba koja je preživjela Holokaust ostati u trajnom sjećanju zbog svoga aktivizma. "Gospodin Lustig je približio Sjedinjene Američke Države Hrvatskoj", rekao je američki veleposlanik.

Izvor: Hina / Vlada