Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 2. 12. 2019.

HDZ podržava dogovor koji omogućuje prekid štrajka

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i resorni ministri postigli su dogovor sa sindikatima u obrazovanju i znanosti kojim se štrajk u osnovnim i srednjim školama i na sveučilištima prekida već sutra ujutro

Glavne teme sjednice bile su dogovor postignut sa sindikatima o okončanju štrajka u interesu djece te dinamika kampanje za predsjedničke izbore.

"Danas smo na sjednici raspravili sve aktualne teme i sve ono što nas očekuje u predsjedničkoj kampanji. Ono najvažnije - predstavili smo današnji kvalitetni kompromis između Vlade i sindikata. HDZ je u potpunosti podržao dogovor koji omogućuje prekid štrajka. Vodili smo računa o interesima djece, roditelja, o normalnom funkcioniranju sustava obrazovanja, a isto tako i o financijskoj održivosti cijelog aranžmana. S te strane možemo biti zadovoljni", poručio je Plenković u izjavi medijima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Naglasio je da su dogovorili da će sutra, zajedno s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović, biti na predaji potpisa za njezinu kandidaturu.

"Predat ćemo ih Državnom izbornom povjerenstvu sutra u 12:00 sati u Hrvatskom saboru. Još večeras prikupljaju se potpisi koji pristižu iz različitih krajeva Hrvatske. Vidjet ćete sutra, bit će velik broj potpisa potpore predsjednici", kazao je.

Istaknuo je da je dogovorena i dinamika kampanje i brojne aktivnosti koje slijede u prosincu.

"Izdvojit ću samo tematsku sjednicu Vlade u Krapini posvećenu Krapinsko-zagorskoj županiji, 10. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Vukovaru te 7. sastanak Vlade sa županima, posvećen konačnoj integraciji ureda državne uprave sa županijama", naglasio je.

Dodao je da su raspravili i brojne međunarodne aktivnosti uoči predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

"U četvrtak je u Zagrebu kompletno Predsjedništvo Europskog parlamenta - svojevrsna konferencija predsjednika i čelnika političkih stranaka, na kojoj ćemo proći sve teme vezane za naše predsjedanje i rad nove Europske komisije. Još ću spomenuti i da smo sutra potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, MVEP Gordan Grlić Radman i ja u Londonu na 70. obljetnici NATO-a", rekao je Plenković.