Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Strasbourg | 14. 1. 2014.

Ocjena predsjedavanja Litve Vijećem EU

Zastupnik Plenković čestitao je litvanskom Predsjedništvu na angažiranom, učinkovitom i dobro organiziranom poslu koji je zahtijevao znatne napore u pogledu postizanja političkih i gospodarskih prioriteta

Kao član Odbora za proračun, Plenković je podcrtao odličnu suradnju u vezi usvajanja Višegodišnjeg financijskog okvira i proračuna za 2014. Podsjetio je i na suradnju u okviru trijaloga s Predsjedništvom u vezi s važnim zakonodavnim aktom o jamstvima EU Europskoj investicijskoj banci za zajmove trećim državama.

Posebno je istaknuo angažman Litve u vezi s Istočnim partnerstvom i sastankom u Vilniusu koji je bio glavni politički događaj u proteklih šest mjeseci, ali nažalost zbog odluke Ukrajine nije doživio potpuni uspjeh. Spomenuo je i kontinuirano zalaganje Litve za nastavak procesa proširenja EU.

Na kraju je Plenković rekao da će litvansko predsjedavanje biti upamćeno u Hrvatskoj po govoru predsjednice Dalie Grybauskaitė 1. srpnja 2013. u Zagrebu, te je na litvanskom jeziku zahvalio predsjednici na njenoj dobrodošlici Hrvatskoj.