Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 12. 2019.

Drugi krug je bitka za smjer Hrvatske

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je da je drugi krug predsjedničkih izbora bitka za smjer Hrvatske i ustvrdio da Zoran Milanović sada glumata da je uključiv i odan zajedništvu

Grabar-Kitarović bolji je izbor od Milanovića

"Ovo je bitka za smjer Hrvatske. Imate protukandidata koji sada glumata da je uključiv i pun zajedništva. Mislim da hrvatski narod nije baš toliko počeo patiti od amnezije da bi zaboravio tko je dijelio Hrvatsku, tko je isključiv i tko nastoji ponovno u drugom ruhu prodati istu priču. I to kao premijer bez rezultata", rekao je Plenković novinarima tijekom obilaska centra Zagreba na Badnjak.

Ocijenio je da će hrvatski građani u drugom krugu predsjedničkih izbora prepoznati postignuća aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i vidjeti da je njezin program, za razliku od Milanovića koji ga nema, konkretan i dotiče sve bitne teme hrvatskog društva.

Poručio je da će Grabar-Kitarović nastaviti jačati međunarodni ugled zemlje, brinuti o skladnom funkcioniranju svih institucija, zalagati se za jačanje gospodarstva, demografsku revitalizaciju, decentralizaciju, ravnomjeran regionalni razvoj.

Na pitanje kako će privući birače Miroslava Škore odgovorio je da su svi birači jednaki, svatko ima svoj glas i razum te procjenu tko je osoba koja u idućih pet godina treba biti na dužnosti predsjednika Republike.

"Ovaj rezultat je vrlo jednostavan. Imate kandidata SDP-a s još 13 stranaka i dođe samo do 29,5 posto glasova, a ovdje imate cijelu angažiranu mobilizaciju niza desnih stranaka koje nastoje odgristi dio biračkog tijela HDZ-a i svejedno u tome ne uspije. Onda znate da je to ogroman potencijal za predsjednicu Republike u drugom krugu", kaže Plenković.

Dobar smjer za društvo, građane i stranku

Drži kako je smjer kojim vode zemlju i HDZ dobar za društvo, građane i stranku. Ponovio je kako je HDZ koji vode na desnom centru te pozvao one koji o tome dvoume ili nisu sigurni neka "popiju čašu vode" i vide koje su to politike koje vode.

Istaknuvši dobre rezultate rada svoje Vlade (zdrav gospodarski razvoj, veća zaposlenost i manja nezaposlenost, veće plaće i mirovine i dr), Plenković je rekao da su ta postignuća i sve što su radili s predsjednicom Republike veliki plus, a nikako nešto čega bi se trebali sramiti.

"Na tom tragu treba samo malo razbistriti maglu, odvojiti netočno od točnoga, sve halucinacije i sve ostale fikcije te raznorazne druge priče koje se sada već sustavno iz nekih određenih izvora i političkih stranaka ljudima serviraju kao da su istine treba jednostavno pobrisati", poručio je.

Upitan pomaže li ili odmaže Grabar-Kitarović njegovo prisustvo u kampanji odgovorio je kako svatko onaj koji je razuman i vidi što je njegova Vlada napravila može "zbrojiti dva i dva". Ponovio je i da će se aktualna predsjednica odazvati na sučeljavanja.

Ova vlada učinila je najviše za dignitet policije, vojske i branitelja

Upitan o dijelu desnih birača koji se ne slažu s njegovom politikom i kako vodi HDZ, odgovorio je kako njih sigurno muči sve što su učinili za dignitet Domovinskog rata, za prava hrvatskih branitelja, jačanje Hrvatske vojske, jačanje hrvatske policije, čuvanje naše granice i čuvanje nacionalnih interesa te utjecaj Hrvatske u svijetu.

Što se tiče ideoloških pitanja, poput Istanbulske konvencije, Plenković je rekao kako siguran da svi birači desnog centra, članovi i članice HDZ-a nemaju ništa protiv da jačamo zakonski okvir protiv divljaka koji mlate žene i djecu.

"Stojim iza toga, stajao sam jučer, stajat ću sutra i stajat ću cijeli svoj život neovisno o toj konvenciji, i treba tu maglu raščistiti", poručio je.