Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Pariz | 6. 1. 2020.

Mnogo ih je koji su učinili sve da ne ponovimo uspjeh otprije pet godina

Premijer Plenković, koji je na službenom putovanju u Francusku, izjavio je da je bilo mnogo onih koji su učinili sve da HDZ ne ponovi uspjeh otprije 5 godina

"Morat ćemo otvoriti neke teme koje već dugo stoje u prostoru. Mi smo kao Vlada i ja osobno od nultog trenutka, od 2016. stalno pod udarom laži, difamacija, etiketa od kojih nijedna ne stoji", izjavio je Plenković.

Plenković se složio s izjavom glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da je kampanja HDZ-ove kandidatkinje bila desnija od politike stranke, rekavši da ta izjava nije bila ishitrena. Istaknuo da je da neke od etiketa koje se lijepe na njega ubacio u prostor budući predsjednik Zoran Milanović u kampanji za izbore, a "onda ih je krajnja desnica preuzela kroz svoje medijske izvore, društvene mreže i eksploatirala".

HDZ nije otišao ulijevo

Nazvao je "notornim glupostima" da je HDZ pod njegovim vodstvom otišao previše u centar ili previše ulijevo.

"Toga mi je već preko glave. Što smo to učinili krivo? Kada bih argumentirano čuo da smo učinili nešto je van našeg političkog programa ili političke platforme, imao bih sluha o tome raspravljati, ali borit ću se protiv floskula, laži i difamacija", naglasio je premijer Plenković.

Rekao je da će s izabranim predsjednikom Zoranom Milanovićem, kojeg je "kratko nazvao i kurtoazno mu čestitao", surađivati sukladno ustavnim ovlastima. "Pokušat ćemo, u onim temama gdje trebamo surađivati, pronalaziti zajednički jezik i interes koji je nacionalni, a ovo sve što je rečeno u kampanji, kada bih se vratio na to, onda ne bismo baš puno surađivali", zaključio je Plenković.

Analiza na stranačkim tijelima

Najavio je da će u utorak na stranačkim tijelima HDZ-a analizirati što se dogodilo na predsjedničkim izborima i zašto nije ponovljen uspjeh od prije pet godina, kada je Kolinda Grabar Kitarović izabrana za predsjednicu Republike.

"Bilo je puno onih koji su sve učinili da se to ne dogodi. Jedno su legitimni politički protivnici, a drugo su oni koji su prije pet godina podržavali predsjednicu, a sada nisu. Ne znam u čemu je problem, Hrvatska je danas sigurno puno bolja zemlja nego prije pet godina", rekao je Plenković.

Podsjetio je i na neka od postiguća svoje Vlade - od zdravog ekonomoskog rasta, smanjivanja javnog duga, vraćanja investicijskog rejtinga, većeg proračuna za Hrvatsku vojsku, jačanje policije koja čuva granicu itd.

Na upit je li moguće da se parlamentarni izbori održe prije unutarstranačkih u HDZ-u, Plenković je rekao kako "nismo još u toj fazi".

Glede koalicije s HNS-om ili s SDSS-om, koju mu neki zamjeraju, Plenković je upitao kako to da nitko nije imao ništa proti kada je prije 15-godina postojala koalicija s SDSS-om, koji je imao i potpredsjednika vlade.

"Tko je tada zucnuo da je to neki problem; kako može u Hrvatskoj biti problem nešto u vrijeme kada smo članica EU-a, predsjedamo, članica NATO-a, kada smo samosvjesni, pobjednici u ratu? Nema nikakvih problema, rješavamo relikte hrvatske ekonomske tranzicije i pri tome uključujemo manjine, što je normalno u svakoj zemlji".

Dodao je da ga nitko neće srušiti nego će HDZ imati unutarstranačke izbore na kojima će se svatko moći kandidirati. Tko pobijedi, vodit će HDZ, poručio je.

Na pitanje ima li kakvu poruku za pretendente na poziciju predsjednika HDZ-a, s obzirom da su Milijan Brkić i Miro Kovač najavili kandidaturu, Plenković je rekao kako je već o tome jučer dao izjavu.

"Nema nekog džentlmenskog ponašanja u politici. Ljudi reagiraju i koriste priliku kada mogu. to nije nikakav problem, svatko može očitovati svoje želje", naglasio je.

Izvor: Hina