Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 1. 2020.

Jednoglasna podrška HDZ-ovu političkom smjeru

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su se analizirali rezultati predsjedničkih izbora

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon sjednice istaknuo je da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće jednoglasno podržali smjer stranke. Veoma je važno da utvrdimo razloge za takav rezultat, rekao je Plenković, iako smo dali stopostotnu podršku svojoj kandidatkinji.

Potpora Grabar-Kitarović bila je čvrsta od samog početka

Naglasio je kako joj je od prvog trenutka pružao maksimalnu potporu, i u suradnji tijekom mandata Vlade i njezina mandata kao predsjednice Republike, u lipnju kada su obilježavali 30. obljetnicu stranke te kroz predstavljanje njezina programa i za vrijeme cijele kampanje.

Istaknuo je da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće potvrdili da je smjer stranke i politika koju vodi Vlada na tragu temeljnih vrijednosti HDZ-a, bilo da je riječ o političkim, ekonomskim, socijalnim ili vanjskopolitičkim temama.

„Svi odabiri koje smo napravili su u skladu s našim programom i vrijednostima”, kazao je.

Političke analize svih organizacija

Najavio je da će sve HDZ-ove županijske organizacije idućih dana napraviti svoju političku analizu i vidjeti gdje su razlike u brojevima u odnosu na potporu iz 2014. i 2015. godine te rezultate drugih izbora, s posebnim naglaskom na urbane sredine gdje su vidjeli određenu evoluciju u biračkom tijelu.

Poručio je i da će u idućim danima biti još sastanaka te će vidjeti koje poteze još treba napraviti nakon predsjedničkih izbora kako bi se kvalitetno pripremili za buduće izborne izazove u ovoj godini.

Vezano uz rezultate predsjedničkih izbora Plenković je rekao da je na sastanku dao vlastitu cjelovitu analizu jer ga i osobno zanima koji su sve razlozi i uzroci takvog rezultata, ne želeći iznositi podatke nego kazavši da će to zadržati za interna stranačka tijela.

Na pitanje je li se na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća govorilo i o nečijoj odgovornosti rekao je da je to bila politička rasprava na kojoj su pokušali zajedno raspraviti, razumjeti i analizirati razloge takva rezultata predsjedničkih izbora.

„Oni su vrlo slojeviti, ima niz aspekata koji su utjecali na to. Ovo je bila interna, prva politička analiza. Čut ćemo političke ocjene svih kolega nakon što održe sjednice svojih županijskih odbora. Ovaj proces zahtijeva još dosta analiza i promišljanja. Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju, a mi kao stranka, i to najodgovornija i najsnažnija, moramo na to pronaći odgovore”, poručio je Plenković.

Upitan koji su ključni razlozi rezultata u Istarskoj i Međimurskoj županiji i Gradu Zagrebu, gdje je Zoran Milanović osvojio većinu glasova, smatra da je došlo do velike mobilizacije lijevoga spektra – osobito u zapadnim županijama i Gradu Zagrebu te Zagrebačkoj županiji. Stoga te razlike u brojevima nisu mogli nadoknaditi ni u 12 županija u kojima je HDZ pobijedio.

„U nekim dijelovima Hrvatske koji su tradicionalno skloniji HDZ-u objektivno živi nešto manje ljudi”, rekao je.

Plenković je također kazao da je u drugom krugu bilo primjetno da je velik broj birača ljevice, osobito u urbanim sredinama i zapadnim županijama, pridonio rezultatu izbora u izravnoj utakmici dvoje kandidata.