Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Otočac | 18. 1. 2020.

Kroz unutarstranački proces osnažit ćemo HDZ

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom obilježavanju 30. godišnjice osnutka ličkog HDZ-a u Otočcu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u uvodnim se riječima zahvalio utemeljiteljima stranke koji su na području Otočca smogli hrabrosti i imali viziju razvoja demokracije u tom dijelu Hrvatske.

"Da nije bilo takvih hrabrih ljudi, da nije bilo hrvatskih branitelja mi danas ne bismo ovdje slavili ovu važnu obljetnicu. Zato je danas važan dan i to u nekoliko županija i više gradova gdje je HDZ osnivan prije 30 godina. Te su godine ostale kao renesansa hrvatskoga naroda. Zato se s ponosom trebamo sjećati tih ljudi, kao i našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, zahvaljivati mu na vizionarstvu, hrabrosti i životnoj mudrosti", poručio je Plenković.

Naše su najveće vrijednosti dignitet Domovinskog rata i hrvatski branitelji

Kazao je da su na temeljima koje je on stvorio radili godinama nakon njega mnogi uspješni članovi naše stranke.

"Nakon 30 godina smo u prilici ispraviti određene nepravde i vratiti hrvatskome narodu istinski Dan državnosti, 30. svibnja, donijeti jedinstveni zakon o pravim hrvatskih branitelja i uvesti Velered predsjednika Franje Tuđmana. Naše najveće vrijednosti su dignitet Domovinskog rata i hrvatski branitelji i HDZ je u tome smislu učinio maksimum. Zato uvijek posebno pozdravljam hrvatske branitelje, obitelji poginulih i nestalih, kao i našega ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda", kazao je Plenković.

Plenković je podsjetio je da je ova vratila pobjedničku Hrvatsku vojsku u Vukovar, poručivši da neće stati dok se ne rasvijetli sudbina i posljednje osobe nestale tijekom velikosrpskoj agresije, dok se ne procesuira i posljednji ratni zločinac.

"Za te zločine nema zastare. Neki tvrde da na Bleiburgu i Križnom putu nije likvidirano dovoljno Hrvata, da UDBA u našem iseljeništvu nije do kraja „obavila posao“, pa su „fašisti s obje strane“ izazvali rat '90-ih. Zar ćemo takvima pustiti da vladaju zemljom? Nećemo! Jer jedna je jedina povijesna istina - Hrvatska u pravednome Domovinskom ratu obranila od agresije i oslobodila svoja okupirana područja", poručio je Plenković.

Jedinstven i snažan HDZ

Plenković je istaknuo i da gospodarski rezultati ove Vlade RH i odgovorno vođenje javnih financija pokazuju pravu razliku HDZ-a i SDP-a.

Kazao je da se fiskalnom decentralizacijom, ulaganjima u infrastrukturu i poljoprivredu uz nacionalna sredstva i europske fondove Lika razvija.

Na kraju, Plenković je poručio kako će se HDZ kroz unutarstranački proces osnažiti te izići jedinstven na parlamentarne izbore ove godine.

Teme