Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 24. 1. 2020.

Hrvatska provodi reforme na brojnim područjima važnim za ulazak u ERM II

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je glavnu direktoricu Eurostata Marianu Mihajlovu Kocevu. U sastanku je sudjelovala glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković.

Premijer Plenković upoznao je glavnu direktoricu Kocevu s prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Razgovarali su nadalje o pridruživanju Hrvatske Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i Bankovnoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je na to da je Hrvatska uputila pismo namjere o ulasku u ERM II, zajedno s Akcijskim planom, koje je euroskupina prihvatila u srpnju prošle godine, te da Hrvatska provodi niz reformi na brojnim područjima važnima za ulazak u ERM II. Jedna je od mjera u Akcijskom planu novi Zakon o službenoj statistici, a premijer Plenković istaknuo je da je prijedlog tog Zakona pripremljen za usvajanje na sjednici Vlade te da se njegovo donošenje u Hrvatskome saboru očekuje najkasnije do travnja.

Bilo je također riječi o sastanku čelnika nacionalnih statističkih ureda Europskog statističkog sustava i Eurostata koji će se u okviru hrvatskog predsjedanja održati u ožujku u Zagrebu.

U kontekstu predstojećeg popisa stanovništva u 2021. godini, koji će se prv puta u Hrvatskoj odviti u digitalnom obliku, predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je skorašnje usvajanje prijedloga Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova. 

Teme