Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 1. 2020.

Presuda Suda Europske unije pobjeda je hrvatskih argumenata

Sud Europske unije proglasio se nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovođenjem arbitražne odluke o granici te je pozvao obje zemlje da u suradnji i u skladu s međunarodnim pravom iznađu rješenje graničnog spora

Govoreći o toj temi na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik Vlade Andrej Plenković konstatirao je da je presuda Suda Europske unije pobjeda hrvatskih argumenata.

"Današnja presuda je pobjeda hrvatskih argumenata i potvrda da je Hrvatska bila u pravu kada je tvrdila da Sud Europske unije nije nadležan za ova pitanja. Sud je potvrdio da arbitražni sporazum nije dio prava Europske unije te da taj Sud nije nadležan tumačiti arbitražni sporazum već da je riječ o pitanju međunarodnoga prava", rekao je premijer te dodao:

"Želim ovdje istaknuti političko vodstvo Vlade u cijelom procesu kojeg smo vodili, snažan angažman Ministarstva vanjskih i europskih poslova i naših stručnjaka u području međunarodnoga prava, koji su s nama surađivali u ovom pravnom procesu. Hvala ima na stručnoj potpori."

Rješenje u skladu s međunarodnim pravom

Sud Europske unije pozvao je obje strane da spor riješe u skladu s međunarodnim pravom.

"To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom kako bi se iznašlo rješenje za našu zajedničku granicu. Hrvatska, i to ću još jednom naglasiti i danas, koristi i ovu prigodu da Sloveniji još jednom ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju ovoga pitanja", istaknuo je Plenković.

Također je Sloveniji uputio poziv da prestane poduzimati jednostrane mjere uz zajedničku granicu, posebno onu morsku, te da prestane s kažnjavanjem hrvatskih ribara.

"Čim Slovenija prestane s nepotrebnim kažnjavanjem hrvatskih ribara, Hrvatska će odmah odustati od ranije poduzetih recipročnih mjera na koje smo danas prisiljeni zbog jednostrane odluke i postupanja Slovenije", rekao je.

Predsjednik Vlade isto je tako naglasio da je današnja presuda dokaz ispravnosti postupanja Europske komisije kojom je predsjedavao Jean-Claude Juncker da se ne uključi u navedeni postupak. Smatra da to potvrđuje da ta odluka nije bila politička, već čvrsto utemeljena na odredbama i načelima europskog i međunarodnog prava.

Činjenica da je Slovenija obvezana snositi troškove ovog postupka govori dovoljno samo za sebe, kazao je premijer.

"Ovim se pokazuje da naša Vlada na pravi način zna braniti hrvatske nacionalne interese te da bez dizanja tenzija i naglih poteza, mirno, staloženo i stručno, ali čvrsto, ostvarujehrvatske nacionalne interese i to u pitanjima kod kojih godinama nije bilo pomaka. Očekujem da ćemo nastaviti dijalog sa slovenskom vladom. Ponudili smo im bilateralne razgovore na ovu temu više puta i predložili okvir rješavanja ovoga pitanja."

Hrvatska i Slovenija su dvije susjedne i prijateljske zemlje

"Želimo graditi dobrosusjedske odnose sa Slovenijom, želimo intenzivirati političku, gospodarsku, kulturnu i sektorskusuradnju. Živimo jedni pored drugih. Osim rezidulanih pitanja iz prošlosti, Hrvatska i Slovenija nisu imale otvorenih pitanja i sukoba. Na tom tragu želimo i moramo graditi odnose sa Slovenijom. Mi smo saveznice u NATO-u i partneri u EU i vjerujem da ćemo nakon ove današnje odluke prionuti zajedničkom, mirnom, dobronamjernom i na dijalogu utemeljenom traženju rješenja za pronalaženje zajedničkoga rješenja za utvrđivanje državne granice na kopnu i na moru", zaključio je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjednik Vlade je kazao kako ova tema nije ni u jednom trenutku u hrvatskoj političkoj i medijskoj javnosti postavljena kao "biti ili ne biti".

"To se nije dogodilo slučajno već zbog načina na koji smo upravljali ovom temom. Dogodilo se zato što smo vodili računa o našim interesima na međunarodnoj sceni. Postojala je sinergija između političkog vodstva Vlade, snažnog angažmana Ministarstva vanjskih i europskih poslova ioslanjanja na naše ugledne stručnjake u području europskoga i međunarodnoga prava. Ta tehnologija djelovanja bila je pažljivo organizirana i pripremljena", naglasio je premijer.

Želimo dijalog sa Slovenijom

Ponovio je da je u političkom pogledu današnja presuda Suda EU potvrda i pobjeda hrvatskih argumenata te da je prigovor Hrvatske o nenadležnosti u cijelosti uvažen.

"Mi želimo sa Slovenijom riješiti pitanje granice i nakon današnjeg dana naša otvorenost za dijalog je jednaka kao i ranije. Ključno postignuće nakon neuspjeha ove tužbe pred Sudom EU je da svaki daljnji dogovor podrazumijeva dogovor dviju strana. Ova tema se ne može otvoriti pred nijednim sudbenim tijelom, a da mi na to ne pristanemo. Želimo poslati poruku da smo zrele i prijateljske države i prijateljski narodi. Problem koji postoji nije tako velikog karaktera da bi trebao opterećivati naše odnose. Apeliram i na kolege u Sloveniji i slovensku javnost: Hrvatska jest i bit će prijatelj Sloveniji, drugog puta nemamo. Želimo sva pitanja riješiti kroz dijalog. Uvjeren sam da uz političku volju i angažman obje strane do rješenja možemo doći. Ali obje strane moraju biti zadovoljne."

Novinare je zanimalo je može li se arbitražna odluka pretvoriti u bilateralni dogovor.

"Nema govora o tome da bi Hrvatska temeljem ove odluke Suda EU bila pozvana na provedbu arbitražne odluke. Ta teza ne stoji, ona je faktički netočna. To nije navedeno u presudi. Hrvatska i Slovenija su pozvane da spor okončaju korištenjem sredstava mirnog rješavanja spora. Hrvatska je spremna za dogovor. Nju se ne poziva na provođenje arbitražnog sporazuma, a ni Slovenija ne može samostalno riješiti ovo pitanje. To je bit današnje poruke Suda Europske unije", istaknuo je Plenković.

Dodao je da je Hrvatska još u prosincu 2018. godine Sloveniji ponudila okvir za postizanje obostrano prihvatljivog rješenja.

"To je cijelo vrijeme naša pozicija – da nismo daleko od rješenja koje bi za obje strane bilo prihvatljivo. Ova današnja presuda nam treba biti poticaj za pronalaženje rješenja", zaključio je predsjednik Vlade.

Krstičević učinio veoma mnogo u svom resoru

Komentirajući medijske napise o imovinskoj kartici ministra Damira Krstičevića, predsjednik Vlade kazao je da je ministar obrane napravio jako puno u svom resoru.

"Stavio je u središte hrvatskog vojnika i modernizaciju Hrvatske vojske. Sigurno da je osobno pogođen jer je vrlo emotivan. Mi ćemo razgovarati i preko vikenda i vidjeti kako dalje", rekao je Plenković.