Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 2. 2020.

Uređenje odnosa Hrvatske i Islamske zajednice primjer je drugim državama

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Lige muslimanskog svijeta na čelu s njezinim generalnim tajnikom, šeikom dr. Muhamedom bin Abdul Karim al Isom te predstavnike islamske zajednice u Hrvatskoj

Sastanak je protekao u konstruktivnom i prijateljskom ozračju, a sugovornici su istaknuli pozitivne dojmove i snažne poruke koje su poslane s današnjeg otvaranja međunarodne konferencije "Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu".

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je predstavnicima Lige muslimanskog svijeta i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na organizaciji konferencije u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom. Osobito pozitivnim ocijenio je održavanje konferencije u trenutku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Istaknuo je predanost Hrvatske dijalogu sa svim vjerskim radi daljnjeg razvoja razumijevanja i međureligijske suradnje.

Istaknuti su vrlo dobri odnosi Vlade i islamske zajednice u Hrvatskoj koji imaju svoju povijesnu ukorijenjenost i poticajni su za rješavanje pitanja vjerskih manjina općenito, te su primjer brojnim europskim državama.

Generalni tajnik Lige, šeik dr. al Isa potvrdio je da će završne poruke konferencije o promicanju mira i sigurnosti biti odaslane diljem svijeta, izrazivši nadu da će imati utjecaja na promicanje dijaloga među religijama.